...

Praktische informatie

Blokhutwereld bouwteam

Blokhutwereld werkt samen met Montagepartners bv.

Montagepartners heeft speciaal geselecteerde professionele blokhutmontageteams, voor het deskundig plaatsen van uw blokhut of houten chalet.

De kosten voor montage worden in de geheel vrijblijvende offerte van Blokhutwereld opgenomen, als u aangeeft gebruikt te willen maken van één van onze  montagepartners.

Montagepartners is flexibel en staan het hele jaar voor u klaar.

Bij aanschaf van uw blokhut wordt aan de hand van de levertijd van de blokhut een inschatting gemaakt wanneer de werkzaamheden ongeveer kunnen starten, als alle materialen aanwezig zijn zullen wij, in overleg met u, een definitief moment afspreken waarop het montageteam zal aanvangen met de vooraf afgesproken werkzaamheden.

Als u uw blokhut in het buitenland wil laten opbouwen,  is dit ook mogelijk. Informeer hiervoor bij een van onze verkopers.

Meer weten? U kunt altijd informeren over de mogelijkheden van ons bouwteam door ons te bellen , mailen of langs te komen in de showroom!

Fundering

Voor elke blokhut is het van groot belang dat de blokhut op een stevige ondergrond staat. U doet er goed aan om een stevige waterpas ondergrond te gebruiken.

Zorg dat de fundering waterpas is

De fundering of ondergrond dient altijd 100% waterpas te zijn. De funderingsbalken zijn niet zelfdragend, dus indien u op een chassis wilt bouwen of op betonbanden dient u hier rekening mee te houden.

Funderingsmaat

Al onze stapelbouw blokhutten van het merk Blokhutwereld worden gebouwd volgens het stapel-veer-en-groef systeem. Dit houdt in dat alle blokhutten “oortjes” of “uitsteeksels” hebben van 10 centimeter per kant. Wij meten altijd met de buitenmaten van de blokhut, dus als bij ons een blokhut 4 meter breed is, dan is dat inclusief deze oortjes. De funderingsmaat is dan heel simpel te berekenen: buitenmaten minus 20 centimeter. Bij een blokhut van 4×3 meter is de funderingsmaat dus 3,80 meter bij 2,80 meter.

> Tip! Indien u beton gaat storten, stort dan net een centimeter minder: 3,79 x 2,79 meter. Zodoende steekt de blokhut net een 0,5 centimeter buiten de fundering en zal er nooit stilstaand water liggen bij de rand. 

Betonnen fundering

Wij geven de voorkeur aan een betonnen fundering, maar in veel gevallen zal een tegelfundering of een hardhouten palenfundering ook volstaan. Zorg er altijd voor dat u vurenhout niet rechtsstreeks op beton plaatst. Wij kiezen hiervoor hardhout. 

Hardhouten onderbalken

Indien u het huis op een ondergrond plaatst die groter is dan de blokhut zelf heeft u kans op plasvorming op deze ondergrond. In dit geval raden wij aan de geïmpregneerde vuren funderingsbalken te vervangen door Azobé Hardhouten funderingsbalken. Deze hardhouten funderingsbalken zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit en kunnen zeer goed tegen vocht.

Vloer: ademende folie 

Wij adviseren u een ademende folie tussen de funderingsbalken en de vloer te plaatsen. Zodoende krijgt u geen condensvorming in uw vloer en gaat uw vloer een stuk langer mee. U dient de ademende folie zo te plaatsen zodat de folie naar boven kan ademen. Dus mocht er toch wat vocht onder de blokhut komen, dan kan de vocht er uit. U kunt ook een gewone folie gebruiken, maar wij adviseren een ademende folie.

Dakshingles plaatsen

Op deze pagina staat uitgelegd hoe u shingles op het dak van een tuinhuis kan plaatsen. Het plaatsen of monteren van shingles (dakshinglesdakbedekking) is niet moeilijk, maar wel een een secuur proces. 

Benodigheden:
1. hamer 
2. voldoende asfalt spijkers 16 mm (deze worden niet meegeleverd) 

Stap 1:

De eerste stap voor het monteren van uw shingles is dat u de eerste rij in tegenovergestelde richting monteert, zoals u bij afbeelding A ziet weergegeven. Tevens moet u de eerste rij 0,5cm laten oversteken over de dakrand. 

Let op: 

-> verwijder de vliesjes van de onderzijde van de shingles, voordat u ze bevestigd.

-> u moet al wel de houten sierlijst over de dakrand gemonteerd hebben. Deze worden bij al onze blukhutten en tuinhuizen standaard meegeleverd. 

Dakshingles plaatsen stap 1

Stap 2:

U monteert de shingles van voor naar achteren en van achteren naar voren. U begint voor aan het dak. Voor het correct monteren van de shingles ziet u verder op deze pagina een uitvergroting in kleur.

Dakshingles plaatsen stap 2

Stap 3:

De shingles vastzetten kunt doen door gebruik te maken van speciale dakbedekkings-spijkers (ook wel asfalt spijkers genoemd; deze lijken op punaises) met een lengte van maximaal 16mm. Ook kunt u gebruik maken van niet-pistool (maximale lengte nietjes 16mm). Let er wel goed op dat de nietjes niet te dun zijn, u moet de bredere nietjes gebruiken, dit om het uitscheuren van de shingles te voorkomen. Al onze dakshingles zijn overigens goed zelfklevend waardoor de stevigheid van het dak optimaal wordt. 

Dakshingles plaatsen stap 3

Stap 4:

Bent u bij het eind gekomen waar de beide dakhelften elkaar ontmoeten (nok van het tuinhuis) dan moet u de nok nog afdichten. Dit doet u door de shingles af te snijden zodat u stroken krijgt die u zoals in stap E getekend over de nok van het dak legt.  

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een nok (sier)strook in metaal, dit voor een nog mooiere afwerking van uw tuinhuis, chalet, blokhut. 

Dakshingles plaatsen stap 4

Stap 5:

Let op! U moet beginnen aan de rand van het dak (u werkt dus van beneden naar boven), de shingles begint u te monteren aan de voorzijde van het tuinhuis, blokhut en u monteert rij voor rij, van voor naar achteren en weer terug tot u boven bij de nok bent aangekomen. 

Dakshingles plaatsen stap 5

Let op dat u de dakshingles juist over elkaar heen plaatst. Op onderstaande tekening ziet u een voorbeeld van een veelgemaakte fout:

Dakshingles plaatsen correct

Verduurzaam uw waardevolle aankoop door middel van impregneren

Al onze blokhutten zijn ook geïmpregneerd leverbaar. Door het impregneren zal de levensduur van de blokhut aanzienlijk worden verlengd (let op! U kunt uw blokhut zelf ook zeer goed behandelen met Jotun Visir primer). Onze blokhutten worden met professionele water gedragen vloeistoffen geïmpregneerd, waardoor er langdurige bescherming ontstaat tegen schimmels en insekten. De blokhut is direct na binnenkomst gereed om opgebouwd en/of gebeitst te worden. De transparante impregneer is tevens primer/grondverf.  Voor een lange levensduur moet u de blokhut direct of in ieder geval binnen 6- 8 wekken na de opbouw beitsen in de door u gewenste kleur. Het is heel belangrijk in ieder geval de deuren en ramen rondom goed te schilderen.

Voordelen impregneren dompelmethode

Voordelen zelf impregneren met kwast en  Jotun Visir primer

– alle onderdelen van het product worden behandeld

– balken worden volledig behandeld, ook op plaatsen waar u met een kwast niet goed bij kunt.

– bespaart uzelf tijd en kunt direct na de bouw beginnen met schilderen

– goedkoper dan dompel-impregneren

Veel gestelde vragen omtrent het impregneren: 

Blijft het glas in de ramen tijdens het impregneren? 

Ja, glas blijft gewoon in de ramen/deuren. Deze worden door ons grotendeels na het impregneren gereinigd. Het glas kan gereinigd worden met: HG keramische ovenreiniger. Er is geen verschil tussen enkel- of dubbelglas.  

Worden opgeklamte delen, zoals garagedeuren ook geïmpregneerd? 

Ja, alle delen worden behandeld, ook opgeklampte delen. 

Tast het impregneren ook hang- en sluitwerk aan? 

Voor zover bij ons bekend na jaren impregneren, niet. De sloten en schilden van de deuren worden overigens gedemonteerd voordat ze geïmpregneerd worden. 

Moet ik het huis ook nog schilderen nadat het geïmpregneerd is? 

U dient het huis te schilderen nadat het geïmpregneerd is. Als u kiest voor impregneren met de dompel-methode en als u ervoor kiest om zelf uw blokhut te impregneren met Jotun Visir primer, wordt u aangeraden dit zo snel mogelijk te doen, het liefst binnen een maand na de opbouw van uw blokhut.

Let op: Als u zelf impregneerd dat u wel één of twee dagen wacht tot de  Jotun Visir primer opgedroogd en ingetrokken is. 

Isoleren van uw blokhut of chalet

Bij Blokhutwereld kunnen wij uw blokhut of houten chalet volledig rondom isoleren. Zo leveren wij isolatiepakketten voor de vloer, het dak, maar ook voor de wanden.

Dakisolatie

Blokhutwereld levert een pakket met 60mm PIR platen dat voor een R-waarde zorgt van minimaal 2,7 voor het dak van uw chalet of blokhut. In overleg zijn 100mm PIR platen ook mogelijk, dat geeft dan een R-waarde van 4,5.

Vloerisolatie

Blokhutwereld levert een pakket met 40mm PIR platen dat voor een R-waarde zorgt van minimaal 1,7 voor onder de vloer van uw chalet of blokhut. In overleg kunnen we hier ook andere diktes voor gebruiken, maar veelal volstaat de 40mm vloerisolatie meer dan voldoende.

Wandisolatie

Wij adviseren de wandisolatie altijd aan de buitenkant te doen. Hiervoor gebruiken wij 60mm PIR platen en werken wij de wanden af met bijvoorbeeld Zweeds rabat. Zie de foto hiernaast. Indieun u de wanden gaat isoleren adviseren wij veelal een wanddikte van 44mm. U gaat immers de wanden toch al isoleren en verstevigen met extra balken. Hierdoor is 44mm in veel gevallen dik genoeg.

Handleidingen isoleren 

Hier enkele beknopte handleidingen voor het isoleren van uw blokhut of chalet. 

 *Let op: dit zijn oude handleidingen en dienen als voorbeeld. Momenteel isoleren wij onze blokhutten op een andere manier. Wilt u het toch weten? Kom dan langs in onze showroom.

Hoe bescherm ik mijn blokhut het beste aan de onderzijde?

U zorgt voor een verharde en waterpas ondergrond, waarop u de blokhut plaatst. Als de blokhut boven het maaiveld wordt geplaatst is hij beter beschermd tegen regen en droogt hij beter op. De blokhut mag dus een stukje omhoog.

Waarom hardhouten balken?

De hardhouten balken zijn van Azobé hardhout, een van de sterkste soorten hardhout die veel gebruikt wordt in de weg- en waterbouw. Met de hardhouten balken plaatst u de blokhut boven maaiveld.

En een vloer?

Hardhouten afwateringsregel 2

Veel mensen kiezen voor een blokhut met vloer, omdat de blokhut dan langer mee gaat en de spullen die erin worden bewaard beter worden beschermd tegen vocht. Bij een vloer worden ook geïmpregneerde fundatiebalken geleverd. Op deze manier staat de blokhut op de fundatiebalk. Binnenin de blokhut worden op de fundatiebalken de vloerplanken gelegd. Die vloer houdt de blokhut droog van binnen en de spullen die u erin bewaart, zoals de tuinkussens en fietsen. De geïmpregneerde fundatiebalken onder het huis liggen parallel aan elkaar, zodat de wind onder het huisje door kan waaien. Zonder vloer komt er, ’s avonds als het afkoelt, kou uit de grond die zich met condens afzet binnenin de blokhut en tegen de spullen erin. En dan gaat de blokhut minder lang mee. Een vloer verdient zich dus snel terug!

Hierboven een doorsnede van een wandbalk die op een geïmpregneerde fundatiebalk ligt, met daarop de vloer afgewerkt met een plint.

En een vloer met hardhouten balken?

Bij een combinatie van de hardhouten regels en de vloer met geïmpregneerde fundatiebalken heeft u het beste van beide om vocht van onderen uit te sluiten. Omdat de hardhoutenbalken de blokhutwanden rondom sluit van onderen, kan er ook geen ongedierte onder de blokhut komen en bovendien kunt u de blokhut netjes afwerken door de hardhouten balken over het eventueel gestorte beton te laten vallen. Hierboven een doorsnede van een wandbalk die op een hardhouten afwateringsprofiel staat met daartussen de geïmpregneerde fundatiebalken en daarop de vloer.

Let op! Zorg ervoor dat de ondergrond waarop u werkt geheel verhard en waterpas is.
– De afwateringsbalken worden geleverd in lengtes van 2,75m. Bij een blokhut van 2 x 2 is er sprake van 8m te ondersteunen wand. In dat geval levert Blokhutwereld 3 balken van 2,75m. U dient deze zelf op maat te zagen.
– Indien u een vloer bij de blokhut hebt, dient u de geïmpregneerde fundatiebalken in te korten om deze tussen de afwateringsbalken te passen.
– Bij een blokhut (tuinhuis/chalet) met kamers gaan, dienen ook hardhouten balken meegeleverd te worden om de binnenwanden te ondersteunen, zodat de blokhut in zijn geheel op gelijke hoogte komt te staan.

Bouwtip!
Breng de regels op maat. Controleert u dit aan de hand van de balken van onderste wandlaag van de blokhut (de eerste balkrij). Hetzij aan de voor- en achterzijde (in dit voorbeeld) of aan de linker- en rechterzijde van de blokhut zal de afwateringsregel doorsteken. Meet aan het uiteinde de dikte van de wandbalk uit en zaag hiervoor een opening uit.