Montage informatie

Zelf bouwen van uw blokhut of woonhuis?

Het kan!

Klik op één van de onderstaande onderwerpen om op weg geholpen te worden.

Heef u geen tijd of twijfelt u om zelf het project uit te voeren? 

Laat uw blokhut installeren door de specialist!

Blokhutwereld werkt samen met Montagepartners bv.

Montagepartners heeft speciaal geselecteerde blokhutmontageteams met jarenlange ervaring, om elk project naar volledige tevredenheid te plaatsen.

Heeft u toch nog vragen of wilt u een offerte van Montagepartners,

Aarzel niet en vul het contactformulier in of bel ons op 020-6440618.

Stap voor stap het bouwen van uw tuinhuis of blokhut

Het is goed mogelijk om een blokhut, tuinhuis, houten garage en zelfs een houten chalet zelf plaatsen. Het is hiervoor wel belangrijk dat u een ‘klusser’ bent en het product op een professionele manier installeert. Op basis van onderstaand overzicht krijgt u een goed beeld van de opbouw van het huis of de garage. Uiteraard kunt u ons altijd bellen als u er tijdens het bouwen van de blokhut niet uitkomt of vraag ons naar onze instructiehandleiding als u deze niet heeft ontvangen. Telefonisch helpen onze Blokhutwereld-medewerkers met vakkennis u graag weer verder op weg. Ten slotte kan een goede oplossing zijn iemand in uw buurt met verstand van bouwen en timmeren te vragen u even te helpen.

Alle producten van Blokhutwereld worden geleverd in bouwpakketten met installatieschema’s. De ramen, deuren en luiken zitten klaar in het pakket en kunnen gemakkelijk opgebouwd worden. 

Hier een overzicht van de mogelijke onderdelen van een tuinhuis:

Bouwbenamingen

Hieronder staat een voorbeeld van een stappenplan voor de bouw van een tuinhuis of blokhut. Een foto-rapportage van het tuinhuis bouwen kunt u vinden op deze pagina. Let op! Dit stappenplan is enkel een voorbeeld, aangezien tuinhuizen van elkaar kunnen verschillen. Een prefab tuinhuis (panelen) dient op een andere wijze te worden opgebouwd.

Montage tuinhuis

Stap 1: 
Een goede ondergrond als basis is belangrijk voordat u begint met bouwen. Werk daarom goed aan een degelijke ondergrond voordat u met het tuinhuis bezig gaat. Een tegel-bestrating of betonvloer ter grootte van de gehele oppervlakte van de blokhut is het beste. Het is van grote waarde dat de ondergrond waterpas is, zodat u in het lood kan gaan bouwen. Uw tuinhuis gaat hierdoor langer mee. Daarnaast is het belangrijk dat de blokhut boven het maaiveld komt te staan. Houd altijd een zeil bij de hand om uw bouwwerk tijdens de bouw te beschermen tegen een regenbui of andere weersinvloeden. *1 

Montage blokhut stap 1

Stap 2: 
Controleer alle onderdelen van het bouwpakket van uw tuinhuis aan de hand van de bijgesloten lijst van producten van het bouwschema. Alle onderdelen zijn genummerd. Het lijkt misschien veel werk, maar het is slim de producten te sorteren en uit te stallen. Hierdoor werkt u vanaf het begin sneller en met minder fouten. 
Montage tuinhuis stap 2

Stap 3 (indien u vloerisolatie gaat aanbrengen, klik Isoleren): 
Nu plaatst u de onderste laag, de ge�mpregneerde funderingsbalken, door ze parallel aan elkaar op de verharde ondergrond te leggen. Vervolgens bevestigt u de balken zoals in de handleiding staat aangegeven. U stapelt de balken om en om, zodat de hoekverbindingen precies in elkaar sluiten en u alle wanden tegelijk bouwt. Door het groef- en veersysteem passen de balken goed in elkaar (voor meer informatie over het groef- en veer systeem klik op blokhut). *2 
Chalet montage stap 3

Stap 4: 
Gedurende de opbouw van de blokhut, tuinhuis of houten garage is het belangrijk om de positie van de ramen en deuren in de gaten te houden. Tel hiervoor de balklagen van het bouwschema, dit is een simpele en goede manier om ervoor te zorgen dat u de ramen niet te hoog of te laag plaatst. 
Wanneer de wandbalken hoog genoeg zijn om het raam- of deurkozijn te ondersteunen, kunt u het kozijn tussen de balken schuiven. De blokhut is te spiegelen, zodat u bijvoorbeeld de deur die in dit schema links wordt geplaatst rechts kan monteren. Het raam komt dan automatisch links te zitten. Voor meer informatie over spiegelen kijk op blokhut op maat.  
Houten garage montage stap 4

Stap 5:  
Vervolgens wordt de geveltop verbonden en de dwarsbalken worden geplaatst. Pas daarna kunt u de ramen van de blokhut plaatsten. De dwarsbalken worden ook wel nokbalken of gordingen genoemd. Deze dienen met schroeven (niet meegeleverd) vast te worden geschroefd in de geveltoppen. Indien de balken uit meerdere lagen bestaan dienen deze lagen ook aan elkaar te worden vastgeschroefd. *3  
Tuinhuisje opbouw stap 5

Stap 6 (indien u dakisolatie gaat aanbrengen, klik op Isoleren): 
Nu kan het dak worden gemonteerd. Het dakbeschot bevestigt u goed met schroeven van 35×40 of 35×30.
Tuinhuis montage stap 6

Stap 7: 
Dan is het tijd voor de afwerking van het dak. Kwalitatief goede dakbedekking zijn bitumen shingles. Dit zijn speciale lappen met een plakrand die over elkaar worden gelegd. Ze kunnen gemakkelijk gelegd worden en gaan zeer lang mee. Het is van belang dit zeer goed te doen, zodat er geen vocht in uw blokhut kan komen. Anders kunnen de dakplanken gaan werken. Zie montage shingles voor de handleiding voor de montage van de dakshingles. *4 
Blokhut opbouw stap 7

Stap 8: 
Tot slot kunt u de dakranden, ook wel de boeidelen en sierlijsten bevestigen. Vergeet niet een ventilatierooster te installeren voor een goede doorstroming van lucht in de blokhut. Dan is uw blokhut af! 
Opbouw tuinhuis laatste stap

Bouwtips: 
*1 Indien u de blokhut wilt verankeren kunt u verankeringsogen in het beton maken van de fundering. U kunt ze plaatsen door een plug in de het beton te gieten of te boren. Soms is dit wenselijk, soms is het niet noodzakelijk, omdat een blokhut al een flink gewicht van zichzelf kent. 
*2 Omdat vocht niet alleen van boven, maar ook van onderen komt, begint u met het stapelen van de sterkste en mooiste balken. 
*3 Voordat u het dakbeschot gaat bevestigen kan het soms voorkomen dat u een klein hoogteverschil bovenin in een balkkruising treft. Dat is niet vreemd. Wanneer 20 balken opgestapeld liggen kan het gebeuren dat er een klein verschil ontstaat tussen de bovenste balken. Wanneer alles goed ineen is geslagen met een rubber hamer en er toch een verschil ontstaat, kiezen professionele bouwers ervoor om het verschil bij te werken met een (elektrische) schaaf. 
* 4 Bij het bevestigen van de shingles is het prettig om met een spijkerpistool te werken, maar een hamer en dakshinglenagels werkt ook goed.

Blokhutwereld bouwteam

Blokhutbouwer tim

Blokhutwereld werkt samen met Montagepartners bv.

Montagepartners heeft speciaal geselecteerde professionele blokhutmontageteams, voor het deskundig plaatsen van uw blokhut of houten chalet.

De kosten voor montage worden in de geheel vrijblijvende offerte van Blokhutwereld opgenomen, als u aangeeft gebruikt te willen maken van één van onze  montagepartners.

Montagepartners is flexibel en staan het hele jaar voor u klaar.

Bij aanschaf van uw blokhut wordt aan de hand van de levertijd van de blokhut een inschatting gemaakt wanneer de werkzaamheden ongeveer kunnen starten, als alle materialen aanwezig zijn zullen wij, in overleg met u, een definitief moment afspreken waarop het montageteam zal aanvangen met de vooraf afgesproken werkzaamheden.

Als u uw blokhut in het buitenland wil laten opbouwen,  is dit ook mogelijk. Informeer hiervoor bij een van onze verkopers.

Fundering

Voor elke blokhut is het van groot belang dat de blokhut op een stevige ondergrond staat. U doet er goed aan om een stevige waterpas ondergrond te gebruiken.

Zorg dat de fundering waterpas is

De fundering of ondergrond dient altijd 100% waterpas te zijn. De funderingsbalken zijn niet zelfdragend, dus indien u op een chassis wilt bouwen of op betonbanden dient u hier rekening mee te houden.

Funderingsmaat

Al onze stapelbouw blokhutten van het merk Blokhutwereld worden gebouwd volgens het stapel-veer-en-groef systeem. Dit houdt in dat alle blokhutten “oortjes” of “uitsteeksels” hebben van 10 centimeter per kant. Wij meten altijd met de buitenmaten van de blokhut, dus als bij ons een blokhut 4 meter breed is, dan is dat inclusief deze oortjes. De funderingsmaat is dan heel simpel te berekenen: buitenmaten minus 20 centimeter. Bij een blokhut van 4×3 meter is de funderingsmaat dus 3,80 meter bij 2,80 meter.

> Tip! Indien u beton gaat storten, stort dan net een centimeter minder: 3,79 x 2,79 meter. Zodoende steekt de blokhut net een 0,5 centimeter buiten de fundering en zal er nooit stilstaand water liggen bij de rand. 

Betonnen fundering

Wij geven de voorkeur aan een betonnen fundering, maar in veel gevallen zal een tegelfundering of een hardhouten palenfundering ook volstaan. Zorg er altijd voor dat u vurenhout niet rechtsstreeks op beton plaatst. Wij kiezen hiervoor hardhout. 

Hardhouten onderbalken

Indien u het huis op een ondergrond plaatst die groter is dan de blokhut zelf heeft u kans op plasvorming op deze ondergrond. In dit geval raden wij aan de geïmpregneerde vuren funderingsbalken te vervangen door Azobé Hardhouten funderingsbalken. Deze hardhouten funderingsbalken zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit en kunnen zeer goed tegen vocht.

Vloer: ademende folie 

Wij adviseren u een ademende folie tussen de funderingsbalken en de vloer te plaatsen. Zodoende krijgt u geen condensvorming in uw vloer en gaat uw vloer een stuk langer mee. U dient de ademende folie zo te plaatsen zodat de folie naar boven kan ademen. Dus mocht er toch wat vocht onder de blokhut komen, dan kan de vocht er uit. U kunt ook een gewone folie gebruiken, maar wij adviseren een ademende folie

Dakshingles plaatsen

Op deze pagina staat uitgelegd hoe u shingles op het dak van een tuinhuis kan plaatsen. Het plaatsen of monteren van shingles (dakshinglesdakbedekking) is niet moeilijk, maar wel een een secuur proces. 

Benodigdheden:
1. hamer 
2. voldoende asfalt spijkers 16 mm (deze worden niet meegeleverd) 

Stap 1:

De eerste stap voor het monteren van uw shingles is dat u de eerste rij in tegenovergestelde richting monteert, zoals u bij afbeelding A ziet weergegeven. Tevens moet u de eerste rij 0,5 cm laten oversteken over de dakrand. 

Let op: 

-> verwijder de vliesjes van de onderzijde van de shingles, voordat u ze bevestigd.

-> u moet al wel de houten sierlijst over de dakrand gemonteerd hebben. Deze worden bij al onze blokhutten en tuinhuizen standaard meegeleverd. 

Dakshingles plaatsen stap 1

Stap 2:

U monteert de shingles van voor naar achteren en van achteren naar voren. U begint voor aan het dak. Voor het correct monteren van de shingles ziet u verder op deze pagina een uitvergroting in kleur.

Dakshingles plaatsen stap 2

Stap 3:

De shingles vastzetten kunt doen door gebruik te maken van speciale dakbedekkings-spijkers (ook wel asfalt spijkers genoemd; deze lijken op punaises) met een lengte van maximaal 16 mm. Ook kunt u gebruik maken van nietpistool (maximale lengte nietjes 16 mm). Let er wel goed op dat de nietjes niet te dun zijn, u moet de bredere nietjes gebruiken, dit om het uitscheuren van de shingles te voorkomen. Al onze dakshingles zijn overigens goed zelfklevend waardoor de stevigheid van het dak optimaal wordt. 

Dakshingles plaatsen stap 3

Stap 4:

Bent u bij het eind gekomen waar de beide dak helften elkaar ontmoeten (nok van het tuinhuis) dan moet u de nok nog afdichten. Dit doet u door de shingles af te snijden zodat u stroken krijgt die u zoals in stap E getekend over de nok van het dak legt.  

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een nok (sier)strook in metaal, dit voor een nog mooiere afwerking van uw tuinhuis, chalet, blokhut. 

Dakshingles plaatsen stap 4

Stap 5:

Let op! U moet beginnen aan de rand van het dak (u werkt dus van beneden naar boven), de shingles begint u te monteren aan de voorzijde van het tuinhuis, blokhut en u monteert rij voor rij, van voor naar achteren en weer terug tot u boven bij de nok bent aangekomen. 

Dakshingles plaatsen stap 5

Let op dat u de dakshingles juist over elkaar heen plaatst. Op onderstaande tekening ziet u een voorbeeld van een veelgemaakte fout:

Dakshingles plaatsen correct

Impregneren tuinhuis

Verduurzaam uw waardevolle aankoop door middel van impregneren

Al onze blokhutten zijn ook geïmpregneerd leverbaar. Door het impregneren zal de levensduur van de blokhut aanzienlijk worden verlengd (let op! U kunt uw blokhut zelf ook zeer goed behandelen met Jotun Visir primer). Onze blokhutten worden met professionele water gedragen vloeistoffen geïmpregneerd, waardoor er langdurige bescherming ontstaat tegen schimmels en insecten. De blokhut is direct na binnenkomst gereed om opgebouwd en/of gebeitst te worden. De transparante impregneer is tevens primer/grondverf.  Voor een lange levensduur moet u de blokhut direct of in ieder geval binnen 6- 8 wekken na de opbouw beitsen in de door u gewenste kleur. Het is heel belangrijk in ieder geval de deuren en ramen rondom goed te schilderen.

Voordelen impregneren dompelmethode

Voordelen zelf impregneren met kwast en  Jotun Visir primer

  • Alle onderdelen van het product worden behandeld
  • Balken worden volledig behandeld, ook op plaatsen waar u met een kwast niet goed bij kunt.
  • Bespaart uzelf tijd
  • U kunt direct na de bouw beginnen met schilderen
  • Goedkoper dan dompel-impregneren

Veel gestelde vragen omtrent het impregneren: 

Blijft het glas in de ramen tijdens het impregneren? 

Ja, glas blijft gewoon in de ramen/deuren. Deze worden door ons grotendeels na het impregneren gereinigd. Het glas kan gereinigd worden met: HG keramische ovenreiniger. Er is geen verschil tussen enkel- of dubbelglas.  

Worden opgeklampte delen, zoals garagedeuren ook geïmpregneerd? 

Ja, alle delen worden behandeld, ook opgeklampte delen. 

Tast het impregneren ook hang- en sluitwerk aan? 

Voor zover bij ons bekend na jaren impregneren, niet. De sloten en schilden van de deuren worden overigens gedemonteerd voordat ze geïmpregneerd worden. 

Moet ik het huis ook nog schilderen nadat het geïmpregneerd is? 

U dient het huis te schilderen nadat het geïmpregneerd is. Als u kiest voor impregneren met de dompel-methode en als u ervoor kiest om zelf uw blokhut te impregneren met Jotun Visir primer, wordt u aangeraden dit zo snel mogelijk te doen, het liefst binnen een maand na de opbouw van uw blokhut.

Let op: Als u zelf impregneert dat u wel één of twee dagen wacht tot de  Jotun Visir primer opgedroogd en ingetrokken is. 

Isoleren van uw blokhut of chalet

Bij Blokhutwereld kunnen wij uw blokhut of houten chalet volledig rondom isoleren. Zo leveren wij isolatiepakketten voor de vloer, het dak, maar ook voor de wanden.

 

Dakisolatie blokhut plat dak

Dakisolatie

Blokhutwereld levert een pakket met 60 mm PIR platen dat voor een R-waarde zorgt van minimaal 2,7 voor het dak van uw chalet of blokhut. In overleg zijn 100 mm PIR platen ook mogelijk, dat geeft dan een R-waarde van 4,5.

 

Vloerisolatie

Blokhutwereld levert een pakket met 40 mm PIR platen dat voor een R-waarde zorgt van minimaal 1,7 voor onder de vloer van uw chalet of blokhut. In overleg kunnen we hier ook andere diktes voor gebruiken, maar veelal volstaat de 40 mm vloerisolatie meer dan voldoende.

 

Wandisolatie

Wandisolatie

Wij adviseren de wandisolatie altijd aan de buitenkant te doen. Hiervoor gebruiken wij 60 mm PIR platen en werken wij de wanden af met bijvoorbeeld Zweeds rabat. Zie de foto hiernaast. Indien u de wanden gaat isoleren adviseren wij veelal een wanddikte van 44 mm. U gaat immers de wanden toch al isoleren en verstevigen met extra balken. Hierdoor is 44 mm in veel gevallen dik genoeg.

Hardhouten Balken

Hoe bescherm ik mijn blokhut het beste aan de onderzijde?

U zorgt voor een verharde en waterpas ondergrond, waarop u de blokhut plaatst. Als de blokhut boven het maaiveld wordt geplaatst is hij beter beschermd tegen regen en droogt hij beter op. De blokhut mag dus een stukje omhoog.

Waarom hardhouten balken?

De hardhouten balken zijn van Azobé hardhout, een van de sterkste soorten hardhout die veel gebruikt wordt in de weg- en waterbouw. Met de hardhouten balken plaatst u de blokhut boven maaiveld.

En een vloer?

Hardhouten afwateringsregel 2

Veel mensen kiezen voor een blokhut met vloer, omdat de blokhut dan langer mee gaat en de spullen die erin worden bewaard beter worden beschermd tegen vocht. Bij een vloer worden ook geïmpregneerde fundatiebalken geleverd. Op deze manier staat de blokhut op de fundatiebalk. Binnenin de blokhut worden op de fundatiebalken de vloerplanken gelegd. Die vloer houdt de blokhut droog van binnen en de spullen die u erin bewaart, zoals de tuinkussens en fietsen. De geïmpregneerde fundatiebalken onder het huis liggen parallel aan elkaar, zodat de wind onder het huisje door kan waaien. Zonder vloer komt er, ’s avonds als het afkoelt, kou uit de grond die zich met condens afzet binnenin de blokhut en tegen de spullen erin. En dan gaat de blokhut minder lang mee. Een vloer verdient zich dus snel terug!

Hierboven een doorsnede van een wandbalk die op een geïmpregneerde fundatiebalk ligt, met daarop de vloer afgewerkt met een plint.

En een vloer met hardhouten balken?

Bij een combinatie van de hardhouten regels en de vloer met geïmpregneerde fundatiebalken heeft u het beste van beide om vocht van onderen uit te sluiten. Omdat de hardhoutenbalken de blokhutwanden rondom sluit van onderen, kan er ook geen ongedierte onder de blokhut komen en bovendien kunt u de blokhut netjes afwerken door de hardhouten balken over het eventueel gestorte beton te laten vallen. Hierboven een doorsnede van een wandbalk die op een hardhouten afwateringsprofiel staat met daartussen de geïmpregneerde fundatiebalken en daarop de vloer.

Let op! Zorg ervoor dat de ondergrond waarop u werkt geheel verhard en waterpas is.
– De afwateringsbalken worden geleverd in lengtes van 2,75 m. Bij een blokhut van 2 x 2 m is er sprake van 8 m te ondersteunen wand. In dat geval levert Blokhutwereld 3 balken van 2,75 m. U dient deze zelf op maat te zagen.
– Indien u een vloer bij de blokhut hebt, dient u de geïmpregneerde fundatiebalken in te korten om deze tussen de afwateringsbalken te passen.
– Bij een blokhut (tuinhuis/chalet) met kamers gaan, dienen ook hardhouten balken meegeleverd te worden om de binnenwanden te ondersteunen, zodat de blokhut in zijn geheel op gelijke hoogte komt te staan.

Bouwtip!
Breng de regels op maat. Controleert u dit aan de hand van de balken van onderste wandlaag van de blokhut (de eerste balkrij). Hetzij aan de voor- en achterzijde (in dit voorbeeld) of aan de linker- en rechterzijde van de blokhut zal de afwateringsregel doorsteken. Meet aan het uiteinde de dikte van de wandbalk uit en zaag hiervoor een opening uit.