Uw winkelwagen is leeg
Montage informatie
Laat uw blokhut installeren door de specialist! Blokhutwereld heeft een eigen bouwteam en de ervaring om elk project naar volledige tevredenheid te plaatsen.
Klik op één van de onderstaande onderwerpen om er meer over te lezen. Heeft u toch nog vragen, aarzel dan niet en vul het contactformulier in of bel ons op 020-6440618.
Downloads:
Algemene onderhoudsinformatie: onderhoud-en-informatie-v1.0.1.pdf Algemene handleiding tuinhuizen, blokhutten, chalets: handleiding-blokhutwereld-v0.9.3.pdf |
![]() |
Handleiding metalen dakgoten (Engels): blokhutwereld-metal-gutters.pdf |
![]() |
Handleiding vloerisolatie chalets tot 44mm houtdikte: Vloerisolatie 50mm -44mm- Blokhutwereld.pdf | ![]() |
Handleiding vloerisolatie voor chalets 68mm houtdikte: Vloerisolatie 50mm -68mm- Blokhutwereld.pdf | ![]() |
Handleiding dakisolatie: Dakisolatie 100mm - Blokhutwereld.pdf |
![]() |
Handleiding paumelle: Handleiding-blokhutwereld-paumelle-v0.0.1 |
Het is goed mogelijk om een blokhut, tuinhuis, houten garage en zelfs een houten chalet zelf plaatsen. Het is hiervoor wel belangrijk dat u een 'klusser' bent en het product op een professionele manier installeert. Op basis van onderstaand overzicht krijgt u een goed beeld van de opbouw van het huis of de garage. Uiteraard kunt u ons altijd bellen als u er tijdens het bouwen van de blokhut niet uitkomt of vraag ons naar onze instructiehandleiding als u deze niet heeft ontvangen. Telefonisch helpen onze Blokhutwereld-medewerkers met vakkennis u graag weer verder op weg. Ten slotte kan een goede oplossing zijn iemand in uw buurt met verstand van bouwen en timmeren te vragen u even te helpen.
Alle producten van Blokhutwereld worden geleverd in bouwpakketten met installatieschema's. De ramen, deuren en luiken zitten klaar in het pakket en kunnen gemakkelijk opgebouwd worden.
Hier een overzicht van de mogelijke onderdelen van een tuinhuis:
Hieronder staat een voorbeeld van een stappenplan voor de bouw van een tuinhuis of blokhut. Een foto-rapportage van het tuinhuis bouwen kunt u vinden op deze pagina. Let op! Dit stappenplan is enkel een voorbeeld, aangezien tuinhuizen van elkaar kunnen verschillen. Een prefab tuinhuis (panelen) dient op een andere wijze te worden opgebouwd.
Montage tuinhuis
Stap 1:
Een goede ondergrond als basis is belangrijk voordat u begint met bouwen. Werk daarom goed aan een degelijke ondergrond voordat u met het tuinhuis bezig gaat. Een tegel-bestrating of betonvloer ter grootte van de gehele oppervlakte van de blokhut is het beste. Het is van grote waarde dat de ondergrond waterpas is, zodat u in het lood kan gaan bouwen. Uw tuinhuis gaat hierdoor langer mee. Daarnaast is het belangrijk dat de blokhut boven het maaiveld komt te staan. Houd altijd een zeil bij de hand om uw bouwwerk tijdens de bouw te beschermen tegen een regenbui of andere weersinvloeden. *1
Stap 2:
Controleer alle onderdelen van het bouwpakket van uw tuinhuis aan de hand van de bijgesloten lijst van producten van het bouwschema. Alle onderdelen zijn genummerd. Het lijkt misschien veel werk, maar het is slim de producten te sorteren en uit te stallen. Hierdoor werkt u vanaf het begin sneller en met minder fouten.
Stap 3 (indien u vloerisolatie gaat aanbrengen, klik Isoleren):
Nu plaatst u de onderste laag, de ge�mpregneerde funderingsbalken, door ze parallel aan elkaar op de verharde ondergrond te leggen. Vervolgens bevestigt u de balken zoals in de handleiding staat aangegeven. U stapelt de balken om en om, zodat de hoekverbindingen precies in elkaar sluiten en u alle wanden tegelijk bouwt. Door het groef- en veersysteem passen de balken goed in elkaar (voor meer informatie over het groef- en veer systeem klik op blokhut). *2
Stap 4:
Gedurende de opbouw van de blokhut, tuinhuis of houten garage is het belangrijk om de positie van de ramen en deuren in de gaten te houden. Tel hiervoor de balklagen van het bouwschema, dit is een simpele en goede manier om ervoor te zorgen dat u de ramen niet te hoog of te laag plaatst.
Wanneer de wandbalken hoog genoeg zijn om het raam- of deurkozijn te ondersteunen, kunt u het kozijn tussen de balken schuiven. De blokhut is te spiegelen, zodat u bijvoorbeeld de deur die in dit schema links wordt geplaatst rechts kan monteren. Het raam komt dan automatisch links te zitten. Voor meer informatie over spiegelen kijk op blokhut op maat.
Stap 5:
Vervolgens wordt de geveltop verbonden en de dwarsbalken worden geplaatst. Pas daarna kunt u de ramen van de blokhut plaatsten. De dwarsbalken worden ook wel nokbalken of gordingen genoemd. Deze dienen met schroeven (niet meegeleverd) vast te worden geschroefd in de geveltoppen. Indien de balken uit meerdere lagen bestaan dienen deze lagen ook aan elkaar te worden vastgeschroefd. *3
Stap 6 (indien u dakisolatie gaat aanbrengen, klik op Isoleren):
Nu kan het dak worden gemonteerd. Het dakbeschot bevestigt u goed met schroeven van 35x40 of 35x30.
Stap 7:
Dan is het tijd voor de afwerking van het dak. Kwalitatief goede dakbedekking zijn bitumen shingles. Dit zijn speciale lappen met een plakrand die overelkaar worden gelegd. Ze kunnen gemakkelijk gelegd worden en gaan zeer lang mee. Het is van belang dit zeer goed te doen, zodat er geen vocht in uw blokhut kan komen. Anders kunnen de dakplanken gaan werken. Zie montage shingles voor de handleiding voor de montage van de dakshingles. *4
Stap 8:
Tot slot kunt u de dakranden, ook wel de boeidelen en sierlijsten bevestigen. Vergeet niet een ventilatierooster te installeren voor een goede doorstroming van lucht in de blokhut. Dan is uw blokhut af!
Bouwtips:
*1 Indien u de blokhut wilt verankeren kunt u verankeringsogen in het beton maken van de fundering. U kunt ze plaatsen door een plug in de het beton te gieten of te boren. Soms is dit wenselijk, soms is het niet noodzakelijk, omdat een blokhut al een flink gewicht van zichzelf kent.
*2 Omdat vocht niet alleen van boven, maar ook van onderen komt, begint u met het stapelen van de sterkste en mooiste balken.
*3 Voordat u het dakbeschot gaat bevestigen kan het soms voorkomen dat u een klein hoogteverschil bovenin in een balkkruising treft. Dat is niet vreemd. Wanneer 20 balken opgestapeld liggen kan het gebeuren dat er een klein verschil ontstaat tussen de bovenste balken. Wanneer alles goed ineen is geslagen met een rubber hamer en er toch een verschil ontstaat, kiezen professionele bouwers ervoor om het verschil bij te werken met een (electrische) schaaf.
* 4 Bij het bevestigen van de shingles is het prettig om met een spijkerpistool te werken, maar een hamer en dakshinglenagels werkt ook goed.