Dakshingles plaatsen

Op deze pagina staat uitgelegd hoe u shingles op het dak van een tuinhuis kan plaatsen. Het plaatsen of monteren van shingles (dakshinglesdakbedekking) is niet moeilijk, maar wel een een secuur proces. 

Benodigheden:
1. hamer 
2. voldoende asfalt spijkers 16 mm (deze worden niet meegeleverd) 

 

Stap 1:

De eerste stap voor het monteren van uw shingles is dat u de eerste rij in tegenovergestelde richting monteert, zoals u bij afbeelding A ziet weergegeven. Tevens moet u de eerste rij 0,5cm laten oversteken over de dakrand. 
  
Let op: 

-> verwijder de vliesjes van de onderzijde van de shingles, voordat u ze bevestigd.

-> u moet al wel de houten sierlijst over de dakrand gemonteerd hebben. Deze worden bij al onze blukhutten en tuinhuizen standaard meegeleverd. 

 

Dakshingles plaatsen stap 1

Stap 2:

U monteert de shingles van voor naar achteren en van achteren naar voren. U begint voor aan het dak. Voor het correct monteren van de shingles ziet u verder op deze pagina een uitvergroting in kleur.

Dakshingles plaatsen stap 2

Stap 3:

De shingles vastzetten kunt doen door gebruik te maken van speciale dakbedekkings-spijkers (ook wel asfalt spijkers genoemd; deze lijken op punaises) met een lengte van maximaal 16mm. Ook kunt u gebruik maken van niet-pistool (maximale lengte nietjes 16mm). Let er wel goed op dat de nietjes niet te dun zijn, u moet de bredere nietjes gebruiken, dit om het uitscheuren van de shingles te voorkomen. Al onze dakshingles zijn overigens goed zelfklevend waardoor de stevigheid van het dak optimaal wordt. 

Dakshingles plaatsen stap 3

Stap 4:

Bent u bij het eind gekomen waar de beide dakhelften elkaar ontmoeten (nok van het tuinhuis) dan moet u de nok nog afdichten. Dit doet u door de shingles af te snijden zodat u stroken krijgt die u zoals in stap E getekend over de nok van het dak legt.  

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een nok (sier)strook in metaal, dit voor een nog mooiere afwerking van uw tuinhuis, chalet, blokhut. 

Dakshingles plaatsen stap 4

Stap 5:

Let op! U moet beginnen aan de rand van het dak (u werkt dus van beneden naar boven), de shingles begint u te monteren aan de voorzijde van het tuinhuis, blokhut en u monteert rij voor rij, van voor naar achteren en weer terug tot u boven bij de nok bent aangekomen. 

Dakshingles plaatsen stap 5

 

Let op dat u de dakshingles juist over elkaar heen plaatst. Op onderstaande tekening ziet u een voorbeeld van een veelgemaakte fout:

 

Dakshingles plaatsen correct