...

Dashcam een goed idee

Blokhutwereld.nl Een close-up van het dashboard van een sportwagen, met een dashcam.

Waarom een dashcam een goed idee lijkt

Indien je regelmatig de baan op moet, dan is de kans op een ongeval en/ of ongemakkelijke situatie – jammer genoeg – net dat tikkeltje groter. Uiteraard hopen we altijd en allemaal van niet, maar gevaar schuilt in een klein hoekje. Zelfs wanneer je alles volgens de regels doet en niet buiten de lijntjes kleurt, kun je er altijd nog midden in verzeild raken. Om dergelijke situaties dan ook steevast zo goed mogelijk de baas te kunnen, kan de investering in een degelijke dashcam alvast meer dan de moeite waard blijken!

Veilig de baan op!

Of je de wagen nu eerder sporadisch gebruikt dan wel regelmatig de baan op moet; het blijft een must je aan de wettelijke verkeersregels te houden teneinde de rit voor jou en je medeweggebruikers zo veilig mogelijk te houden. Uiteraard schuilt het gevaar soms in een klein hoekje en is er al sneller iets gebeurd dan je misschien zou denken of verwacht had. Zo kun je bijvoorbeeld tegen een paaltje rijden bij het inparkeren of had een manoeuvrerende chauffeur je misschien te laat opgemerkt. Wanneer de beide partijen correct reageren en de nodige documenten navenant invullen dan is er uiteraard niet meteen iets aan de hand.

Echter, blijkt dat niet elke partij zijn koel kan bewaren op dergelijke kritieke momenten. Zo is het al meermaals gebeurd dat chauffeurs ervan door gingen en bijgevolg vluchtmisdrijf plegen of, indien gestopt en uitgestapt, hun onschuld staande houden. Om in dergelijke situaties conflicten en ruzie te vermijden, kan een dashcam alvast een welkome oplossing bieden. Een dashcam liegt niet en geeft de beelden weer zoals ze daadwerkelijk gebeurd zijn. Kortom, de moeite waard om een investering op z’n minst te overwegen!

Waarom een dashcam soelaas kan brengen

Of je nu al dan niet regelmatig met je wagen de baan op moet, de aanschaf van een kwalitatieve dashcam kan best een goede aanbeveling zijn en uiteindelijk heel wat nare situaties vermijden. Stel dat er iemand tegen je wagen aanrijdt of je bent verzeild geraakt in een ongeval en de tegenpartij betwist zijn/ haar onschuld, dan kun je met behulp van de dashcam voor duidelijkheid en opheldering zorgen. Want wat op camera staat, valt maar moeilijk te betwisten terwijl het anders misschien wel woord tegen woord is.

De meeste dashcams, door velen ook wel omschreven als dashboard camera’s, zijn compacte en lichtgewicht apparaatjes die, met behulp van een krachtige zuignap, aan de voorruit van het voertuig worden bevestigd. Het zijn een soort rijdende videocamera’s die beelden maken en registreren op het moment dat je wagen in beweging komt/ is.

Waarom een parkeerfunctie, G-sensor en bewegingsdetectie belangrijk zijn

Een dashcam wordt pas automatisch ingeschakeld op het moment dat het voertuig in beweging komt. Dat betekent dat de camera slechts in beweging beelden gaat maken en deze ook zal registreren, wat ook logisch is aangezien er op de baan de meeste ongelukken gebeuren. Echter, kun je ook in een stilstaande fase iets tegenkomen waarbij bepaalde documenten moeten worden ingevuld, de verzekering moet worden gebeld en de politie misschien zelfs moeten worden opgeroepen.

Daarom raden experts aan om, indien je toch besluit te kiezen voor een dashcam, meteen te opteren voor een full-option exemplaar. Dat betekent dat je op zoek gaat naar een dashcam die wordt aangevuld met een parkeerfunctie, G-sensor en bewegingsdetectie. Op die manier zal de camera niet alleen worden ingeschakeld zodra het voertuig in beweging komt, maar kan deze ook reeds beelden registreren indien de wagen geparkeerd staat en er bijvoorbeeld iemand tegen rijdt.

Extra aandachtspuntjes!

Tot slot willen we nog even wijzen op bepaalde extra kenmerken die best wel als een meerwaarde kunnen worden beschouwd. Zo kies je maar beter voor een dashcam die voorzien is van een ingebouwde GPS-functie. Je betaalt misschien wel iets meer maar het loont wel degelijk de moeite. Wees daarnaast ook aandachtig voor de geheugen- én opslagcapaciteit van het apparaat en bedenk of er een mogelijkheid bestaat tot uitbreiding. Indien je liever nog wat meer gedetailleerde informatie bekomt, dan kunnen wij jou alvast doorverwijzen naar de volgende webpagina https://gekkebanden.nl.