...

De impact van corona op de markt van expats en en arbeidsmigranten

Blokhutwereld.nl Bouwvakkers, inclusief expats, op steigers tegen een zonsondergang.

Corona is een virus dat voor veel onrust heeft gezorgd. Een virus die angst en onveiligheid oproept bij de bevolking. Men gaat op zoek naar een veilige omgeving waarin het gevoel van vertrouwen erg belangrijk zijn. Zonder dit veilige gevoel in een vertrouwde omgeving wordt er uiteraard een angstig gevoel naar boven geroepen. Voor arbeidsmigranten is dit dan ook een lastige periode. Ze moeten zich vertrouwd voelen door middel van hun omgeving en werk, maar ook door middel van huisvesting van arbeidsmigranten. Helaas is er toch veel impact door corona die van invloed is op de markt van expats en arbeidsmigranten.

Veel onzekerheid voor arbeidsmigranten

Bij de huisvesting van de arbeidsmigranten is het vaak zo dat ze met meerdere personen op één kamer of ruimte wonen. Het is hierbij vaak lastig, of beter gezegd onmogelijk, om voldoende afstand te houden. De huisvesting van deze migranten is dan ook een belangrijk onderwerp, waar te weinig aandacht aan wordt geschonken. Naast dat de huisvesting een onzeker onderwerp is voor deze arbeidsmigranten, is dat helaas niet het enige. Veel van deze arbeidsmigranten maken zich namelijk ook zorgen over hun baan en inkomen.

Impact op verschillende sectoren.

Voor veel sectoren zijn arbeidsmigranten uiterst belangrijk om het proces te laten draaien. Helaas is er door de coronacrisis veel personeelstekort in onder andere de bouw, industrie en agrarische sector. Naast dat het niet meer een veilige omgeving is voor deze arbeidsmigranten, zijn ook velen naar hun thuisfront teruggekeerd. Een probleem voor deze sectoren, omdat veel afhankelijk zijn van uitzendkrachten.

Verschil in vraag en aanbod

Toch zou je verwachten dat het wegvallen van een groot gedeelte van deze arbeidsmigranten kan worden opgevuld door andere flexkrachten die door de coronacrisis hun inkomen zijn kwijtgeraakt. Want, waar moeten de flexwerkers binnen de horeca, Retail en Leisure hun inkomen vandaan halen? Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn verschillende belemmeringen, zoals de reiskilometers, maar bovenal de interesse vinden in het werk binnen een andere sector. Het gebrek aan kennis en ervaring is hierbij een probleem dat ervoor zorgt dat het overgrote aanbod in deze arbeidsmarkt niet kan worden gevuld door deze flexwerkers en uitzendkrachten.

Het belangrijkste en voorkomende probleem dat moet worden opgelost is de veiligheid voor de arbeidsmigranten. Dit heeft onder andere te maken met de huisvesting buitenlandse werknemers. Ze moeten zowel tijdens als na hun werk volgens de maatregelen kunnen leven. De kans op besmetting en verspreiding van het virus moet bij hen net zo goed worden voorkomen als de rest van de bevolking. Hoe meer hiernaar wordt geleefd, hoe meer de inzet van arbeidsmigranten beetje bij beetje weer kan opleven bij de desbetreffende sectoren.