Stel je hebt een stuk land in de tuin waarop je een blokhut, tuinhuis of schuur wilt bouwen. Je hebt hier geen energievoorziening, maar hebt voor sommige apparaten wel wat stroom of gas nodig. Hoe kun je er voor zorgen dat je hier wel over beschikt zónder dat je allerlei bedrading moet aanleggen? Door voor ‘off the grid’ te kiezen, kun je redelijk in energiebehoeften voorzien. Dat betekent dat je jezelf voorziet van energie door het zelf op te wekken met natuurlijke bronnen.
Zonnepanelen en windmolens
Wat heb je nodig? Ten eerste heb je middelen als zonnepanelen of windmolens nodig om energie op te wekken. Deze energie kun je opslaan in een daarvoor bestemde accu (batterij). Handig, maar deze accu’s zijn wel prijzig. Naast de accu is er een omvormer nodig, deze zet de gelijkstroom die van de zonnepanelen komt om in wisselstroom. Maar hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig? Dat hangt uiteraard af van je energieverbruik. Het kan zijn dat één zonnepaneel (ook afhankelijk van de grootte) kan voldoen. De tijd van het jaar heeft uiteraard ook invloed op de energie die wordt opgewekt. Van maart tot november hebben zonnepanelen het hoogste rendement. Een vierkante meter aan zonnepaneel levert gemiddeld 120 kWh per jaar op. Dat is dus 0,32 kWh per dag en dat staat gelijk aan 320 Watt. Daar kun je in principe wel een dag mee doorkomen als je weinig energieverbruik hebt.
Reken uit Watt je verbruikt
Om in te spelen op jouw energiebehoeften kun je vooraf een inschatting maken van de hoeveelheid kilowattuur dat je verbruikt. Heb je een koelkast, vriezer en zelfs vaatwasser is de blokhut staan? Dan kan het verbruik nogal oplopen. Heb je een klein koelvakje en verder heel weinig apparatuur datenergie nodig heeft? Dan hoef je niet per se veel energie op te wekken. Je moet altijd kijken naar het vermogen van apparaten om uit te rekenen hoeveel het energieverbruik ongeveer is. Vermogen wordt altijd uitgedrukt in Watt. Heeft een apparaat bijvoorbeeld een vermogen van 1000 Watt, dan betekent dit dat er per uur 1kWh wordt verbruikt (als het apparaat wordt gebruikt). Gebruik je een apparaat, zoals een koelkast, heel de dag? Dan moet je dus 24 uur rekenen voor het verbruik. Terwijl een waterkoker bijvoorbeeld maar een paar keer per dag wordt gebruikt. Alleen die paar minuten koken, hoef je dan te rekenen. Tip: haal stekkers van apparaten waarvan dat kan, altijd uit stopcontacten. Dat scheelt sluipverbruik aan energie.
Zonder energie uit de muur
Je kunt een huisje ook zonder energie laten draaien. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om niks elektronisch in te zetten, maar zo hoeft het niet te zijn. Het is ook een optie om apparaten op zonne-energie in te zetten, zonder dat je zonne-panelen hoeft aan te schaffen. Het gaat hier dan puur om de kleine, op zonne-energie draaiende apparaatjes. Zoals lampjes, rekenmachines en soms zelfs opladers. Naast de energievoorziening kun je ook kiezen voor andere opties, zoals je eigen water zuiveren (zodat je geen water nodig hebt uit de kraan) en opslaan. Hiermee kan meer, want je kunt ook regenwater opvangen en dit zo gebruiken, maar dan niet als drinkwater. Maar als je woning in de buurt is, dan is het makkelijker om daar het water vandaan te halen waarschijnlijk. Hetzelfde geldt voor de energievoorziening. Is een woning zo dichtbij dat je ook gebruik kunt maken van de energie? Dan is het wel zo makkelijk en goedkoper om deze in te zetten, helemaal als je een voordelig energiecontract hebt. Wel is het uiteindelijk voordeliger om zelf energie op te wekken, maar dan moeten die oh zo dure panelen of windmolens eerst worden terugverdiend.