Geen plannen in het weekend en lekker klussen? Zo ga je bewust om met de overgebleven spullen.

Blokhutwereld.nl Vrouw inspecteert de voortgang tijdens een klusproject thuis, waarbij ze bewust met beschadigde spullen omgaat.

Je hebt een er een paar dagen voor uitgetrokken om eindelijk eens wat grote klussen in en rond het huis aan te pakken? Prima plan! Zorg er dan wel voor dat je een goed plan maakt en alle te nemen stappen goed overdenkt. Daarmee voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Heb je bijvoorbeeld al goed nagedacht over het afvoeren van het afval? Vrijwel elke klus brengt een bepaalde hoeveelheid afval met zich mee. De regels voor het afvoeren daarvan worden steeds strenger en de kosten hiervoor lopen behoorlijk op. Het is goed om daar vooraf rekening mee te houden.

Je blokhut als hoofdkwartier


Of je gaat klussen binnenshuis of in de tuin, met een blokhut in de buurt heb je een streepje voor. Die kun je als hoofdkwartier inrichten en er veilig en droog bepaalde voorbereidende werkzaamheden doen. Moeten er bijvoorbeeld dingen op maat gezaagd worden, dan heb je daarvoor je eigen werkplaats in de tuin staan. Maar je kunt de blokhut natuurlijk ook gebruiken als tijdelijke opslaglocatie voor de meubelen als je binnenshuis aan de slag gaat met een grote klus.
 

Huur een container


Zeker bij de grotere klussen krijg je vaak te maken met sloopafval. Een binnenwand die verwijderd wordt, een plafond dat eruit gaat of houten wandbekleding die plaats moet maken voor iets nieuws. In al die gevallen houd je flink wat rommel over en die gooi je dan gewoon in de bouwafvalcontainer die je voor de deur hebt laten zetten. Neem wel even contact met de gemeente op om te informeren welke regels hiervoor gelden. Vaak mag de container slechts gedurende een beperkte periode blijven staan. Dergelijke containers zijn er in verschillende formaten, afhankelijk van de hoeveelheid afval die je verwacht te gaan aanbieden. Ook zijn ze er in zowel open als gesloten modellen.
 

Hergebruik van grondstoffen


Duurzaamheid is tegenwoordig de norm. We spreken dan ook vrijwel niet meer van afval, omdat we juist proberen om de afvalberg zo klein mogelijk te maken. Veel materialen kunnen opnieuw worden gebruikt en daarom is de term recycle-bak eigenlijk beter op zijn plaats. Je mag er dan ook niet zomaar alles ingooien. Hieraan zijn strenge regels verbonden, want hoe beter de materialen van elkaar gescheiden worden, hoe eenvoudiger het wordt om de waardevolle grondstoffen opnieuw te kunnen gebruiken.