Terug naar weblog overzicht

 

Groendak en subsidie

18-01-2023

Groendak en subsidie

 

Momenteel hebben we voornamelijk met koud weer te maken, omdat we midden in de winter zitten. Echter, vliegt de tijd super snel voorbij, want voor we het weten zitten we weer in het nieuwe jaar. De vogels beginnen dan te fluiten en de bloemen gaan bloeien. Om deze reden is het raadzaam om nu al na te denken over hoe het exterieur van het huis opgefleurd kan worden, wanneer het najaar aanbreekt. Veel mensen kiezen ervoor om een groendak aan te leggen of juist te werken aan de tuin. Wil jij weten hoe jij hier ondersteuning voor kunt krijgen? In dit artikel zullen wij je hier meer over vertellen.

 

Steun van de gemeente

Afgelopen zomer zul je vast gemerkt hebben dat er veel uitbouwingen, overkappingen, woningen en tuinhuizen zijn met groendaken. Er kan over een groendak gesproken worden wanneer een dak bedekt is met vegetatie. Dit zorgt ervoor dat elk dak er vibrant groen uitziet. Door het dak van woning of tuinhuis groen te maken, kan het exterieur van elk huis er meteen esthetisch aangenamer uitzien. Het fijne aan het laten plaatsen van een groendak, is dat hier subsidies voor zijn vanuit de gemeenten, waterschappen en provincies. Voordat je plannen maakt voor het aanleggen van een groendak, is het raadzaam om na te gaan of jouw gemeente hiervoor in aanmerking komt. Het is namelijk mogelijk dat je hier nog geen beroep op kunt doen in de eigen gemeente. Kun je de subsidie in jouw gemeente aanvragen? Dan is het belangrijk om te weten dat de subsidie alleen gebruikt kan worden wanneer een groendak door een erkend bedrijf wordt aangelegd.

 

Voordelen van een groendak

Wanneer men voor een groendak kiest, kan dit alleen gedaan worden met een select aantal grassen en kruid. In de meeste gevallen zullen sedumdaken worden aangelegd. De reden hiervoor is dat het veel voordelen met zich meebrengt. Een sedumdak kan er namelijk voor zorgen dat regenwater op een betere manier door de grond opgenomen kan worden. Bijgevolg zal dit een positief effect hebben de riolen, omdat er minder wateroverlast zal zijn. Een ander groot voordeel van zo’n dak, is dat de sedumplantjes voor meer zuurstof kunnen zorgen, net als bomen en ander groen. Zo blijft de lucht schoner en hebben wij een meer prettige leefomgeving. Hoe meer sedumdaken er zijn, hoe beter het is om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

 

Kortom, een groendak kan ervoor zorgen dat elk exterieur en dak er natuurlijk en vibrant uitziet. Het komt dan ook goed uit dat er een subsidie gevraagd kan worden bij de gemeente. Daarnaast zijn er verschillende voordelen van het hebben van een groendak. Wordt jouw dak ook groen deze zomer?