Terug naar weblog overzicht

 

Hoe verzorg je een beukenhaag?

05-11-2020

 

Heb je een beukenhaag in je tuin staan dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden en te verzorgen. Een beukenhaag die je al vele jaren in de grond hebt staan, behoeft niet eens heel veel verzorging. Het is bijvoorbeeld voldoende om haagplanten in het voorjaar te voorzien van organische meststof en periodiek te snoeien. Een beukenhaag die je gaat planten of net in de grond gezet hebt, heeft wat extra aandacht nodig. Ontdek in dit artikel de tips van Gras en Groen Hagen over hoe je het beste een beukenhaag verzorgt.

Beukenhaag planten en verzorgen

Een beukenhaag is eenvoudig te plaatsen in je tuin om een mooie afscheiding te creëren. Na het planten van de haag is het belangrijk om voldoende water te geven. Voor net geplante hagen geldt dat je deze in de zomer wat extra water geeft. Op deze manier krijgen de wortels van de beukenhaag namelijk optimaal de kans om te wortelen. Dat zorgt er weer voor dat de beukenhaag sterk genoeg is om de herfst in te gaan. Overigens geldt het extra water geven in de zomermaanden eveneens voor andere geplante hagen, zoals voor een laurierhaag.

Snoeien van de beukenhaag

Een beukenhaag met een goede conditie groeit uiteraard en het is dan ook nodig om de haag te snoeien. Er zijn twee momenten om te snoeien, zoals aan het einde van de zomer in de maand augustus of september. Het andere moment om te snoeien, is voordat de lente begint. Dus ongeveer aan het einde van de winter. Het snoeien in de zomer doe je vooral om het model van de beukenhaag vorm te geven. Dat doe je door de lange takken te verwijderen. Het is aan te raden om de beukenhaag taps te snoeien van beneden naar boven. Op deze manier krijgt de beukenhaag volop zonlicht en water in de zomer.

Door tot een knop te snoeien, vindt er vervolgens weer groei plaats vanuit de knop. De haag krijgt een mooie en volle aanblik als je in de zomer meerdere keren snoeit. Zo houd je de haag ook mooi in model. Het snoeien in de winter is erop gericht om te voorkomen dat de beukenhaag in de breedte uitdijt. Daarom snoei je ieder jaar terug tot de snede van het jaar ervoor. Mocht blijken dat de haag in het voorjaar toch verder uitdijt, is het altijd mogelijk om de nieuwe blaadjes te snoeien. Je kan voor het snoeien gebruikmaken van een handheggenschaar of van een elektrische heggenschaar.