Terug naar weblog overzicht

 

Houthakkersoverhemden voor thuis en in de blokhut

24-02-2017

Ze waren alweer een tiental jaar uit de mode maar ondertussen zijn de flanellen overhemden met ruitpatroon, ook wel bekend als de houthakkersoverhemden, helemaal terug. Voor stoere natuurliefhebbers is het houthakkersoverhemd natuurlijk het ideale uniform voor een weekend of vakantie in de blokhut waarbij ze lekker warm willen blijven zonder dat het overhemd helemaal bezweet raakt bij fysieke inspanningen. Maar ook als je niet zo’n blokhut-mens bent mag je tegenwoordig dus een of meerdere houthakkersoverhemden in je garderobe hebben want ze zijn opnieuw erg trendy.

 

Geschiedenis van het flanellen houthakkershemd

Het houthakkershemdkent een lange geschiedenis en het is misschien wel ouder dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat het typische ruitpatroon in 1746 reeds verboden werd door de Engelsen omdat die 40 jaar eerder de Schotten hadden verslagen? Volgens de overwinnaars riep het ruitpatroon op de hemden teveel herinneringen op aan de kilts die de Schotten droegen.

Meer dan honderd jaar later produceerde het bedrijf Woolrichopnieuw hemden met dit typerende patroon. Volgens de geschiedenisboeken was de ontwerper van het shirt een echte cowboy die een kudde buffels hoedde. Zo komt het dat het hemd al snel geassocieerd werd met fysieke buitenarbeid. Aan het begin van de 20e eeuw werd het hemd overal in het Westen beroemd doordat slimme reclamejongens het stoere imago van het cowboy- of houthakkershemd in hun advertenties begonnen te benadrukken.

Het houthakkershemd raakte sindsdien verschillende keren in onmin en werd als onmodieus gezien gedurende kortere of langere periodes in de 20e eeuw. De lange overhemden kenden echter een echte revival in de jaren ’90 van de vorige eeuw en ook nu aan het van het nieuwe millennium zijn ze weer erg populair. Telkens werden de hemden opgepikt door een groep jongeren die eerst een soort tegencultuur vormden, in de jaren ’90 de grungecultuur en tien jaar geleden de hipstercultuur. Vanuit die underdogpositie werden de houthakkershemden echter al snel populair bij een veel bredere groep jongere en oudere mannen.

 

De mooiste kleurcombinaties voor een houthakkershemd

Een rood houthakkershemd kan je goed combineren met donkere kleuren zoals zwart of donkerbruin. Zo creëer je de echte ruige cowboylook. Ga je liever een chiquere kant op dan is het een goed idee om een zwart houhakkershemd uit te proberen met een subtiel zwart/grijs ruitpatroon voor een minimalistische stijl.

Heb je het liever kleurig? Dan combineert groen erg makkelijk met wat lichtere kleuren. Je zult zonder veel moeite houthakkershemden vinden met een groen/zwart ruitpatroon. Een iets verfijndere look verkrijg je echter met een zwart/blauw ruitpatroon en ook deze kleuren kun je redelijk eenvoudig combineren met kledingstukken in een andere kleur.

 

Het ideale hemd voor heel veel gelegenheden

Er zal misschien ooit een moment komen dat het weer anders is maar sinds het houthakkershemd terug populair werd gemaakt door de hipstercultuur is het opnieuw een echte klassieker geworden. Je kan de verschillende soorten flanellen ruitpatroonhemden op zoveel gelegenheden dragen dat je het jezelf moeilijk zou maken door niet minstens enkele van deze casual overhemden in je garderobe op te nemen. Of je nu een weekend hout gaat hakken in de blokhut of gewoon een avondje uit plant met vrienden, met je houthakkershemd val je nooit uit de toon!