...

Houtwormen in je blokhut en wat je eraan kunt doen

Een blokhut, chalet of tuinhuisje is uiteraard vaak uit hout vervaardigd. Hiervoor is bewust gekozen om de natuurlijke sfeer in je tuin te behouden. Bovendien is hout een goedkoop en flexibel materiaal dat je op vele verschillende manieren kunt gebruiken. Het ideale materiaal dus voor een blokhut. Hout komt echter ook met de nodige nadelen. Zo moet je het materiaal bijvoorbeeld regelmatig blijven onderhouden om een lange levensduur te behouden. Het hout moet goed in de was of beits blijven staan om de blokhut tegen vocht te beschermen. Een andere reden om het hout van een blokhut te behandelen is voorkomen dat er houtwormen in het materiaal komen te zitten. De minuscule larven van een kever kunnen hout vaak nog sneller aantasten dan vocht. Mochten er houtwormen in je blokhut voorkomen, moet je dus weten wat je hieraan kunt doen.

Hout van blokhut op tijd behandelen

Het beste kan je natuurlijk ervoor proberen te zorgen dat houtwormen nooit in je blokhut voorkomen. Dit is daarom nog een extra reden om zeker het hout regelmatig met was of beits te behandelen. Houtwormen vestigen zich namelijk alleen in onbewerkt hout. Als er een verse laag was of beits op zowel de binnen- als buitenkant van de blokhut is aangebracht dan zal het houtwormprobleem niet de kop op steken. Het hout van een blokhut op tijd behandelen is daarom effectief in het voorkomen van houtrot als gevolg van regen en houtworm bestrijden.

Houtwormen bestrijden met petroleum

Het hout van een blokhut tijdig met was of beits behandelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met een druk zakelijk en sociaal leven is het soms best moeilijk hier tijd voor vrij te maken. Het kan dan ook best een keer voorkomen dat je hiermee te laat bent en er toch houtwormen in je blokhut zitten. De aanwezigheid van houtworm is te herkennen aan kleine gaatjes in het hout en zeer fijn zaagsel op de grond. Een manier van houtworm bestrijden die je dan kan toepassen is het hout met petroleum bestrijken. Dit goedje dat ook als lampenolie wordt gebruikt is ook een effectief bestrijdingsmiddel tegen houtwormen als het diep genoeg in het hout kan doordringen.

Ongediertebestrijding met agressieve middelen

Houtwormen met petroleum bestrijden is niet altijd effectief. Het middel dringt soms niet diep genoeg in het hout waardoor de houtwormen en de nog niet uitgekomen eitjes hierdoor niet beïnvloedt worden door de petroleum. In dat geval kan je het beste een ongediertebestrijding inschakelen om met agressieve middelen de houtwormen te bestrijden. Snel handelen na de ontdekking van houtworm is immers enorm belangrijk. Als niet snel tot bestrijding wordt overgegaan kunnen de houtwormen de blokhut onherstelbaar beschadigen.