Terug naar weblog overzicht

 

Is mijn blokhut meeverzekerd?

31-05-2022

Is mijn blokhut meeverzekerd?


Brand, diefstal of stormschade. De nachtmerrie voor iedereen. In Nederland kennen we voor ons huis een tweetal verzekering, de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Deze twee worden nog wel eens met elkaar verwisseld. Toch is het belangrijk te weten wat de verschillen zijn en niet geheel onbelangrijk, wat er nu exact wordt vergoed bij eventuele schade of diefstal. Een inboedelverzekering dekt alles wat in huis staat en verplaatst kan worden. Hierbij moet je denken aan meubels, kleding en accessoires. Een opstalverzekering daarentegen is voor alles wat aan het huis vastzit. Dit zijn de muren, kozijnen en ook het dak. Maar hoe zit het eigenlijk met alles wat we in onze tuin hebben staan? Is je blokhut meeverzekerd of dien je hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten?

 

Opstalverzekering


Om alle verwarring die momenteel heerst over de verschillen tussen de inboedel- en opstalverzekering van tafel te vegen is het volgende van essentieel belang. Een opstalverzekering is een verzekering die je verplicht bent af te sluiten wanneer jij in het bezit bent van een koophuis, die is gefinancierd door middel van een hypotheek of andere geldverstrekker. Deze verplichting geldt simpelweg om de eenvoudige reden, dat het huis wanneer er nog een hypotheek op rust niet (volledig) jouw eigendom is. De kosten voor schade aan muren, daken of fundering kunnen dusdanig in de papieren lopen, dat dit voor een particulier doorgaans niet in op te hoesten. Doordat het huis eigendom is van de bank, zal een bank dan doorgaans voor deze schade moeten opdraaien. Een opstalverzekering vergelijken staat immers wel vrij om te doen. Je bent enkel verplicht er één af te sluiten, waar bepaal je zelf.

 

Inboedelverzekering


De inboedelverzekering, is ten opzichte van de opstalverzekering niet verplicht. Wel is het verstandig er eentje af te sluiten. De kosten die namelijk door de verzekeraar worden gedekt, zijn met een inboedelverzekering vrijwel alles wat in je huis aanwezig is. Wasmachine, droger, kleding, meubels etc. Je hebt vaak al voor enkele tientallen euro’s per maand een inboedelverzekering met een aanzienlijke dekking. Terwijl de kosten voor een nieuwe bank omdat één van je kinderen zich heeft uitgeleefd met een pen een stuk hoger liggen. Je zit er immers niet op te wachten tijdens je vakantie in eenhouten chalet te worden gebeld met de mededeling dat er één van je kostbare vazen is omgevallen tijdens een potje stoeien. Door een inboedelverzekering af te sluiten, worden deze kosten vrijwel in de meeste gevallen volledig vergoed en hoef jij je geen zorgen te maken over de financiële afwikkeling.

 

Hoe zit het met de tuin?


De dekking van een verzekering kan soms vrij complex zijn. Wanneer we kijken naar onze tuin, dan valt ons tuin stel onder de inboedelverzekering, maar een tuinhuis, schuur of ander ‘bijgebouw’ onder de opstalverzekering. Dus heb jij geen opstalverzekering omdat je simpelweg geenhypotheek hebt? Dan zal je bij eventuele schade zelf voor deze kosten moeten opdraaien. Waait er een boom op je nieuwe loungeset, dan wordt dit mits jij een inboedelverzekering hebt keurig vergoed.