...

Je blokhut voorzien van elektra

Blokhutwereld.nl Een persoon die aan een houten tafel in een blokhut zit en zich concentreert op het uitsnijden van een pompoen.

Een blokhut kun je voor heel veel doeleinden inzetten. Je kunt er een opbergruimte van maken om je fiets in te stallen of je gereedschap in te bewaren. Maar je kunt een blokhut ook als een soort tuinkamer beschouwen en er een klus plekje van maken met sfeervolle verlichting en comfortabele zitmeubelen. Of wat dacht je van een mancave met een televisie en misschien zelfs een heuse bar met een eigen biertap om je vrienden een rondje te kunnen aanbieden? Het kan allemaal, maar voor de meeste toepassingen heb je wel elektra nodig. Om te voorkomen dat je kabels vanuit de woning door de tuin moet trekken, kun je zonnepanelen op je blokhut leggen en daarmee de benodigde elektriciteit opwekken.

Daarom zonnepanelen

Door zonnepanelen op de blokhut te installeren, bespaar je jezelf dus in eerste instantie veel graafwerk. Maar je voorkomt ook een extra hoge elektriciteitsrekening. Je wekt zelf je eigen elektriciteit op en die gebruik je direct voor de toepassingen die je zelf in gedachten had. Ook hoef je geen zorgen te hebben over het feit dat de zon niet vaak genoeg schijnt. Het is een misverstand dat zonnepanelen alleen werken bij direct zonlicht. Het gewone daglicht bij bewolkt weer zorgt ook al voor de opwekking van elektriciteit. Weliswaar zal dat iets minder zijn dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat te stralen, maar het is wel voldoende om jouw verlichting, televisie of koelkast van stroom te kunnen voorzien.

Eenvoudig te bestellen

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is van belang om te letten op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een goedkoop zonnepaneel lijkt misschien een verleidelijke keus, maar vaak blijkt achteraf dat dergelijke zonnepanelen veel minder rendement opleveren. Het duurt dan veel langer voordat de aanschafprijs is terugverdiend en ook daarna heb je er minder profijt van. Ga je zonnepanelen online kopen, dan is dit dus een belangrijk aandachtspunt. Verder zul je rekening moeten houden met de afmetingen van de blokhut. De panelen moeten immers wel op het dak passen. Er zijn gelukkig diverse formaten zonnepanelen beschikbaar.

Het aansluiten

Als de zonnepanelen eenmaal op hun plaats liggen, zul je ze nog moeten aansluiten, om ervan te kunnen profiteren. Er zijn zogeheten omvormers voor zonnepanelen in de handel, waarmee je de gelijkstroom die de panelen leveren kunt omvormen tot wisselstroom. Dit is namelijk het type stroom dat ook uit het elektriciteitsnet komt.