Er zijn houten huisjes waarin je energie verbruikt zonder dat je een energierekening ontvangt. Niet door de kosten te ontduiken, maar doordat je simpelweg geen energiekosten hebt. Wil jij een blokhut in de tuin, en wil je daar apparaten in plaatsen waar je stroom en gas voor nodig hebt? Dan kun je ervoorkiezen om zo’n duurzaam huisje te bouwen, of eigenlijk om deze neer te laten zetten want hij komt in z’n geheel. Maar ook zijn er andere manieren om de blokhut van energie te voorzien, wel tegen bepaalde kosten maar ook dat kan voordelig. Blokhutwereld vertelt je over meerdere opties.
Duurzame hut neerzetten
Sommige mensen kiezen er tegenwoordig voor om in een Tiny House te gaan wonen. Dat is een klein huisje dat helemaal zelfvoorzienend is. Hiermee wordt ingespeeld op de behoefte om simpeler te leven, met meer vrijheid en een lagere belasting voor het milieu. Zo’n woning is gebouwd van ecologische materialen en is vele malen duurzamer dan een normaal huis. In zulke huizen zitten zelfs een keuken en een badkamer. De huisjes zijn voorzien van zonnepanelen, windmolens en een accusystem waarmee de energie opgeslagen kan worden. Regen wordt opgevangen, gezuiverd en kan daarna worden gedronken. Ook is er een warmtepomp, waarmee het huisje wordt verwarmd. Zo’n huis kost natuurlijk ook wel wat en een stuk meer dan een gewone blokhut. Heb je eigenlijk weinig energie nodig in je blokhut en wil je hier niet in wonen? Dan is het zonde om tijd en geld in een dergelijk project te steken. Wel is het interessant, mocht je erg geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en energiebesparing.
Energie vanaf huis
Is zo’n duurzame blokhut iets te veel van het goede? Zoek dan naar een andere optie. Als je woning dicht bij de blokhut is, kun je ondergronds een snoer leggen van je woning naar de blokhut. Zo kun je in de blokhut energiepunten installeren. Op deze manier gebruik je daar energie voor van het energiecontract dat je hebt voor je woning. De energierekening gaat daardoor waarschijnlijk iets omhoog, maar kies je een energiecontract met lage energietarieven en een gunstige welkomstkorting, dan bespaar je alsnog wat op de kosten. Wil je wel duurzaam bezig zijn, maar geen duurzame blokhut bouwen? Kies dan voor een contract met groene energie, of groen uit Nederland;ook wel oranje stroom genoemd. Zulke contacten kun je vinden door hierop te filteren bij het energie vergelijken. Handig, want in een energievergelijker krijg je een overzicht van alle voordelige contracten. En dan ook nog eens groene!
Alles op batterijen of generator
Is het leggen van een energiesnoer naar de blokhut te veel werk, dan kun je er ook voor kiezen om alles in de blokhut op batterijen te laten draaien. Denk hierbij aan verlichting en de radio. Veel grote apparaten kunnen namelijk niet werken op batterijen. Wel kun je bijvoorbeeld een generator aanschaffen, om energieverbruik te verwezenlijken op de momenten dat je in de blokhut bent. In de warme periodes van het jaar heb je waarschijnlijk minder energie nodig in je blokhut. Is het in de winter heel erg koud? Dan wil je waarschijnlijk wel een verwarming hebben. In dat geval kun je ook kiezen voor een elektrische kachel op batterijen. Let wel altijd op dat je genoeg batterijen op voorraad hebt.
Geen energie? Creatief omgaan met de ruimte
Heb je geen energie in je blokhut, dan kun je ook proberen om zo creatief mogelijk met de situatie om te gaan. Wil je verlichting, zorg dan voor veel ramen en/of een lichtkoepel in de blokhut. Wil je het zo warm of koel mogelijk kunnen houden, plaats dan gordijnen. Die houden warmte binnen in de koudere periodes, en kunnen de zon weren als het heel heet is. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je in je behoeften kunt voorzien. Soms bespaar je uiteindelijk geld door te investeren, denk daaraan.