...

Onderhoud tuinmeubelen in de winter

De winter is weer aangebroken en dat betekent slecht weer. Vaak veel regen en sneeuw waardoor het niet fijn is om buiten te zijn. Zowel op straat, als achter in je tuin. Een droevige tuin als resultaat. Door het slechte weer ging je al helemaal niet graag buiten in je tuin zitten. De tuinmeubelen lijden er dus ook onder, aangezien deze vaak heel de winter buiten blijven staan. Daarom is het belangrijk om je tuinmeubelen in de winter en de herfst goed te onderhouden. Hieronder een aantal onderhoud tips voor je tuinmeubelen.

Effect winter op je tuinmeubelen

Doordat het in de winter en de herfst veel regent en vaak ook gaat sneeuwen wordt alles erg vochtig en nat. Als je tuinmeubelen of loungesets van hout hebt is dit een groot probleem. Het water trekt in het hout en kan gaan rotten. De verf laat los en je tuinmeubel is niet meer wat het geweest is. Voor bijvoorbeeld aluminium tuinmeubelen is het minder schadelijk. Voor houten tuinmeubelen is het wel van belang dat ze genoeg “zuurstof” krijgen. Als je de stoelen in de winter weg gaat halen uit de buitenlucht is dit er niet goed voor. Hout is tenslotte een natuurproduct. Zitten er daarnaast nog losse schroeven of bouten in het hout? Dan kan dit leiden tot houtrot, omdat er in de kieren vocht kan blijven hangen.

Hoe dit tegen te gaan?

Het belangrijkste is dat de houten tuinmeubelen niet teveel vocht opvangen. Het is dus belangrijk dat je ze bijvoorbeeld niet in het natte gras laat staan, omdat deze grond erg lang vochtig blijft. Om dit te voorkomen kun je de tuinmeubelen het beste op tegels zetten en vervolgens rubber of plastic dopjes in de winkel kopen die het vocht tegengaan. Daardoor trekt er een hele hoop minder vocht de meubelen in. Ook is het mogelijk om speciale hoezen te kopen waardoor ze niet beschadigen maar nog wel de gewenste buitenlucht krijgen. Denk er wel aan dat je het niet met plastic afdekt, want plastic houdt vocht te lang vast wat niet goed is voor de tuinmeubelen. Tuinmeubel onderhoud in de winter is dus niet zo moeilijk, als je maar op een aantal dingen let. Het belangrijke daarbij is dat het zo min mogelijk vocht krijgt maar ook niet wordt afgesloten van de buitenlucht!