Terug naar weblog overzicht

 

Tips voor het verduurzamen van je blokhut

25-07-2022

Tips voor het verduurzamen van je blokhut

We worden ons er steeds vaker van bewust dat verduurzaming van onze woning steeds belangrijker wordt. Bijna dagelijks komen er wel één of meerdere onderwerpen voorbij, waarin deze term wordt besproken. Maar wat is nu eigenlijk verduurzaming en wat is het voordeel en nog belangrijker, hoe kunnen we ons huis verduurzamen? Dat verduurzaming goed is voor het milieu, dat is inmiddels bij velen van ons wel bekend. Steeds vaker zien we dat er wordt gekozen voor duurzaam materiaal, maar ook zonnepanelen en het isoleren van onze woning valt onder verduurzamen. Doordat een goed geïsoleerd een stuk minder energie verbruikt, is dit beter voor het milieu. Maar wist jij, dat je ook je schuur, garage of blokhut prima kunt verduurzamen om zo het energieverbruik flink te reduceren?

Wanden

Net als onze woning, is het wel zo fijn, dat wanneer we hier de nodige uurtjes willen doorbrengen het aangenaam en comfortabel is. Doordat een blokhut vaak van hout wordt gemaakt, is het belangrijk te kijken naar welk type isolatie jij nodig hebt. Zorg er echter wel voor, dat wanneer jij het geheel gaat isoleren je ook zorgt voor voldoende ventilatie mogelijkheid. Dit kan door een rooster, maar een raam is ook goed. Een veel gebruikt isolatiemateriaal is glaswol, echter dien je hiervoor wel een dubbele wand te creëren en aangezien een blokhut meestal enkelwandig is, zal je de glaswol direct op de wand moeten aanbrengen om er vervolgens een nieuwe wand voor te plaatsen. Je zult merken, dat wanneer je na het isoleren je verbruik van jeenergie vergelijken gaat dit aanzienlijk is afgenomen.

Is mijn blokhut geïsoleerd?

Wat we vaak zien, is dat bij een blokhut niet wordt nagedacht over de eventuele toepassing hiervan in de toekomst. Een blokhut wordt doorgaans gebruikt als opslag, terwijl deze zoveel meer heeft te bieden dan dat. Zo kun je hier tijdens de koude wintermaanden prima vertoeven. Alleen is een goed geïsoleerde ruimte wel zo fijn. Voor wie kiest voor eenblokhut op maat, zal doorgaans van A tot Z doorlopen wat de wensen zijn en waar de blokhut aan moet voldoen. Kies je voor een zogeheten bouwpakket, dan zal je hier zelf over na moeten denken. Toch zijn er verschillende manieren zodat jij je blokhut zelf of kunt laten isoleren.

Buitenkant

Niet alleen het isoleren van je huis valt onder een stukje verduurzaming van het geheel. Ook door ervoor te zorgen dat de buitenkant van je blokhut wordt beschermt zorg jij ervoor dat je blokhut een stuk langer meegaat. Dit betekent, dat je door de langere levensduur minder beroep doet op het winnen van grondstoffen, wat indirect betekent dat dit beter is voor zowel mens als milieu. Wist je, dat er door de overheid zelfs budgetten zijn vrijgemaakt, waar je aanspraak op kunt maken wanneer jij aan de slag gaat met de verduurzaming van je woning? Dit wordt ook wel deISDE genoemd. De Isolatiemaatregelen woningeigenaren. Wanneer jij aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je een flink deel van je investering gesubsidieerd krijgen vanuit de overheid.