Terug naar weblog overzicht

 

Tips voor het verwarmen van je blokhut

31-05-2022

Tips voor het verwarmen van je blokhut


Het is bijna zomer, je zit heerlijk in de tuin, maar tegen het begin van de avond begint het flink af te koelen. Niet zo fijn, wanneer je gezellig met een hapje en een drankje aan het genieten bent van de serene rust die om je heen heerst. Je kunt er dan voor kiezen naar binnen te gaan, maar een andere optie is om de avond te vervolgen in je blokhut. Een blokhut geeft immers toch net dat stukje extra, wat je thuis op de bank of in je stoel een stuk minder hebt. Maar hoe zorg jij ervoor dat je blokhut op temperatuur is en nog belangrijker ook blijft. Je wilt immers geen volledige cv-ketel in je blokhut bouwen, dat gaat je namelijk aardig in de papieren lopen. Toch zijn er tal van andere mogelijkheden om dit te realiseren.

 

Infrarood Kachel


Wil jij tijdens de zomeravonden net dat uurtje langer genieten van het prachtige uitzicht in je tuin? Dan is een tuinhuis of blokhut natuurlijk de perfecte oplossing. Je zit lekker beschut en kunt het net zo gezellig maken als dat je zelfs wilt. Wel is het dan zo fijn, dat je ook de temperatuur een paar graadjes naar boven kunt bijstellen. De keuze voor een volledige cv-installatie is dan logischerwijs dan weer net iets te veel van het goede.

Een infrarood kachel is daarom een goed alternatief. Deze kachel werkt op elektriciteit en zet dit om in warmte. Wil je het helemaal milieuvriendelijk aanpakken, ga dan voor een paar zonnepanelen op het dak, dan beperkt je de CO2 uitstoot tot het minimum en kost het je ook weinig tot geen geld. Wel is het verstandig verschillende offertes uit te vragen, want net als degoedkoopste autoverzekering, zit er ook verschil in de aanbieders voor zonnepanelen en infrarood kachels.

 

Gas


Net als de meeste huishouden, kun je ook voor je blokhut kiezen voor een verwarming op gas. Je kunt dan een speciale leiding laten aanleggen, die zorgt voor de toevoer van gas naar je tuinhuis of blokhut. Wel is het goed te weten, dat een dergelijk installatie ten opzichte van de andere manieren van verwarming relatief kostbaar zijn. Simpelweg om het feit dat de kosten voor gas flink zijn gestegen, maar ook omdat het aangelegd dient te worden door een specialist. Wel is het zeker de overweging waard, nu we met elkaar steeds vaker thuiswerken, is hettuinkantoor steeds populairder. Door je blokhut om te toveren tot kantoor, kun je hier met een goede verwarming ook in de winter prima verblijven.

 

Isolatie


Met de toenemendeenergieprijzen, is het verstandig naast de keuze voor een aansluiting van de verwarming in je blokhut, ook goed na te denken over de materialen die je gebruikt. Wanneer jij namelijk je blokhut goed isoleert, dan zal er een stuk minder warmte verloren gaan. Dit zal betekenen, dat er een stuk minder energie nodig is om de temperatuur op een bepaald niveau te houden. De investering in een geisoleerde blokhut, zullen zich dus op termijn terugverdienen.