Terug naar weblog overzicht

 

Verkoop beschermingsmaterialen niet in lijn met andere verkopen bij bouwcentra

18-06-2020

Bij een bezoek aan de bouwmarkt voor het bouwen van een blokhut zijn de meeste consumenten op zoek naar gereedschap of materialen. Denk aan de houten balken en planken, die de uiteindelijke blokhut moeten gaan vormen. Ook een krachtige boormachine en bijvoorbeeld een elektrische schuurmachine mogen niet ontbreken bij deze klus. Om de blokhut straks makkelijk te kunnen onderhouden, kan ook de aanschaf van tuingereedschap interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan een maaimachine, wanneer de blokhut in de tuin komt te staan. Of wat te denken van een bladblazer, wanneer je rondom de blokhut een terras maakt. Veel mensen vergeten echter beschermingsmaterialen aan te schaffen. 

Verschillende soorten beschermingsmaterialen 

Beschermingsmaterialen, in veel bouwwinkels afgekort tot PBM, worden in verschillende soorten aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan werkschoenen, of oordoppen om gehoorschade tijdens het klussen tegen te gaan. Een stevige schoen helpt je voeten niet alleen te beschermen tegen een vallende plank of balk. Ook is een stevige schoen noodzakelijk om stabiliteit te bieden aan je voet. Vergelijk dit met het hardlopen op sneakers, wat ook sterk wordt afgeraden! Zo heb je bij het klussen een stevige schoen nodig, in plaats van een sportschoen of bijvoorbeeld alledaagse sneaker.

 

Tip: de oortjes die vaak gebruikt worden om naar muziek te luisteren bieden niet voldoende bescherming om gehoorschade tegen te gaan. In bouwmarkten vind je hier speciale oordoppen voor. 

Noodzaak van het gebruik van beschermende hulpmiddelen

Het gebruik van beschermende hulpmiddelen wordt vaak vergeten door particuliere klussers. Ook komt het voor dat zij het belang hiervan onderschatten. De kans op lichamelijk letsel is bij het uitvoeren van klussen, zoals het bouwen van een blokhut, relatief groot. Ongelukken zitten in een klein hoekje en kunnen grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een breuk in je arm, schouder of voet. Ongelukken met elektrische zaagmachines kunnen nog veel grotere gevolgen hebben. Reden genoeg om jezelf en anderen altijd te beschermen met de juiste hulpmiddelen. Naast de werkschoenen en speciale oordoppen zijn dat bijvoorbeeld ook een helm, handschoenen en een bril. 

Kies voor gereedschap met een veiligheidsmechanisme

Veel elektrisch gereedschap wordt tegenwoordig standaard van een veiligheidsmechanisme voorzien. Enerzijds om te voorkomen dat kinderen de apparatuur kunnen gebruiken. Anderzijds om de apparaten bij ongelukken direct uit te laten schakelen. Zo kan erger vaak voorkomen worden. Het is om deze reden dat sterk wordt aangeraden om te investeren in kwalitatief goed gereedschap. Daarbij zal het eindresultaat hiermee mooier zijn!