Uw winkelwagen is leeg
Welke juridische aspecten komen bij het bouwen van een tuinhuis kijken?
23-04-2020
Het plaatsen van een tuinhuis is ideaal om extra opbergruimte te realiseren of om er een hobbyruimte van te maken. Als je van plan bent om een tuinhuis te plaatsen dan is het handig om te weten of er juridische aspecten aan vastzitten. Bijvoorbeeld of het nodig is om bij de gemeente een vergunning aan te vragen voor het bouwwerk. Het hangt van verschillende factoren af welke juridische aspecten van toepassing zijn. Ontdek hier welke dat zijn.
Vergunning voor tuinhuis
Het is niet altijd nodig om een vergunning aan te vragen voor een tuinhuis. Het hangt onder meer van de afmetingen van het bouwwerk af of dat niet het geval is. Er is bijvoorbeeld geen vergunning nodig als het tuinhuis lager is dan drie meter. Wil je een tuinhuis plaatsen met een hoogte van meer dan drie meter? In dat geval is er een omgevingsvergunning nodig die je kan aanvragen bij de gemeente waar je woont. Naast de hoogte spelen ook de verdere afmetingen en de locatie van het bouwwerk een rol. Het omgevingsloket van je gemeente geeft snel inzicht of je wel of geen vergunning nodig hebt.
Situatietekening van het perceel
Mocht je wel een vergunning nodig hebben voor het plaatsen van een tuinhuis dan komt er nog een ander juridisch aspect bij kijken. De aanvraag moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is er onder meer een situatietekening van het perceel nodig.Via Kadasterdata.nl is het mogelijk om een kadastrale kaart aan te vragen. Naast de situatietekening van het perceel is er voor een tuinhuis met verplichting tot vergunning eveneens een technische tekening nodig. Er zijn online allerlei opties om voorbeelden van technische tekeningen van tuinhuizen te bekijken en te gebruiken. Bij een bouwpakket is overigens het mogelijk dat de bouwtekening erbij wordt geleverd.
Bouwen zonder verplichte vergunning
Is gebleken dat er een vergunning nodig is, maar plaats je een tuinhuis zonder vergunning? In dat geval zijn er juridische gevolgen aan verbonden. De kans bestaat dat je te horen krijgt dat je het tuinhuis van je grond moet verwijderen. De gemeente heeft de bevoegdheid om maatregelen te nemen als je daar geen gehoor aan geeft. Bijvoorbeeld door zelf het tuinhuis weg te halen en de kosten daarvan op jou te verhalen. Het is zelfs mogelijk dat er een boete bij komt kijken. Om dergelijke problemen te voorkomen, is het altijd aan te raden om bij je gemeente even een vergunningscheck uit te voeren.