Uw winkelwagen is leeg
Zijn blokhutten wel energiezuinig?
17-12-2016Een blokhut, extra huisje in de tuin of als kantoorruimte, kost natuurlijk ook extra energie. Toch zijn blokhutten van hout een stuk energiezuiniger dan stenen constructies. En met wat simpele aanpassingen, kan jouw blokhut zelfs bijna geen extra energie kosten.
Materiaalkeuze is belangrijk
In Nederland wordt voor de meeste bouwwerken gebruik gemaakt van bakstenen. Maar steen laat veel warmte en kou door. Daarom moet er voor een goede isolatie vaak nog een extra spouwmuur bijgeplaatst worden. Hout daarentegen isoleert een stuk beter: de kleine luchtkamertjes in het hout zorgt voor een hoge isolatiewaarde. Daarnaast ‘ademt’ het hout, waardoor condens in houten huisjes vaak geen grote problemen zijn. De basis van een blokhut is dus al best energiezuinig.
Beplanting
Om de blokhut verder te isoleren (en dus energiezuinig te maken) kunnen planten ook een grote rol spelen. Met een groen dak bijvoorbeeld, bespaar je in de zomer al snel tot wel 25% op je energieverbruik. Een groen dak, ofwel een dak met begroeiing, zorgt namelijk voor verkoeling, waardoor een airco of ventilator minder noodzakelijk is. Ook in de winter zorgt begroeiing voor een betere isolatie, waardoor je minder stookkosten hebt. De mate van isolatie is wel afhankelijk van de vochtigheid van de verschillende lagen.
Dubbele beglazing
Ten opzichte van enkel glas isoleert dubbele beglazing een stuk beter. Door enkel glas te vervangen, kun je dus een hele hoop geld besparen. Kies je voor HR+ beglazing, dan wordt de besparing zelfs nog hoger. Zo hebben alle blokhutten van Blokhutwereld vanaf 44mm HR+ beglazing.
Zonnepanelen
Ook met zonnepanelen kun je een hoop energie besparen. Het is een investering, maar wel ééntje die zichzelf uiteindelijk terugverdient. Denk je erover om te investeren, dan is de zomer natuurlijk het beste moment om te profiteren van de zon. In de maanden mei, juni en juli laat de zon zich over het algemeen het meest zien. Maar ook in de winter wekken panelen stroom op. Om zo veel mogelijk stroom op te wekken, staan de panelen het beste in een hoek van 35 á 40 graden en gericht op het zuiden. Wek je met de zonne-energie meer op dan je verbruikt? Dan kan je er zelfs geld op verdienen door de rest van de stroom terug te leveren aan het stroomnet.
Solar tuinlampen
Is de investering van zonnepanelen te groot, dan kun je er ook voor kiezen om tuinlampen met mini-zonnepanelen aan te schaffen. Ze laden zichzelf op als de zon schijnt en geven daarna licht af door de energie die ze hebben opgewekt. Kost een stuk minder.