Terug naar weblog overzicht

 

Carbid & Carbid tegen mollen

26-05-2016

Vandaag even een heel ander verhaal, namelijk over een vroegere hobby van mij: Carbid.

 

Carbid

De term carbid komt bij veel mensen wel bekend voor. Echter, is veelal onbekend wat carbid nu precies is en wat je er mee kan doen. In dit artikel wordt uitgelegd wat carbid is, hoe het bekende carbid schieten in z’n werk gaat en wat je nog meer met carbid kunt doen.

 

Wat is carbid?
Carbid is een steenachtig materiaal (CAC2) en wordt gemaakt doordat gebrande kalk en cokes samen smelten. Je stapelt deze twee laag voor laag opeen in een elektrische oven. Met behulp van elektriciteit wordt de kalk en cokes versmolten. Het versmelten wordt gedaan door een kortsluiting in de oven te maken. Dit nieuwe materiaal wordt calcium carbide genoemd en heeft een zwarte tot donkergrijze kleur. Het calcium carbide wordt vervolgens afgekoeld tot het een groot brok steen is. Hierna wordt het vermalen en gezeefd tot diverse formaten. Carbid is een belangrijke grondstof voor een industriële chemicaliën, zoals neopreen, acrylonitril en vinylchloride. 

 

Carbid in hand

 

Het bekende carbid schieten
In zuidelijke, oostelijke en noordelijke streken in Nederland is carbid schieten een plaatselijk gebruik, voornamelijk rond oud en nieuw. Hoe werkt carbid schieten nu precies? Als je wilt gaan carbid schieten, heb je een melkbus, voetbal, water en carbid nodig. Je hebt ook een grote vrije ruimte nodig: een goed schot kan wel 50 meter weggaan. Als eerste dien je een gaatje in de zijkant of in de bodem van de melkbus boren. Het carbid doe je in een verfblikje en daar voeg je water bij. De ontsteking kun je in orde maken door een piëzo-element te monteren. Je plaatst dit in de bus en aan de hendel bevestig je een touw aan de hendel. Je kunt ook een stokje met een brandende lap in de melkbus monteren. Het piëzo-element is het gemakkelijkst, want dan hoef je alleen aan een touw te trekken. Als je het carbid hoort sissen, plaats je de voetbal op de monding van de bus. Nu is het wachten tot er een knal wordt geproduceerd. Dit kan tot maximaal 60 seconden duren. 

 

Mollen bestrijden

 

Wat kun je nog meer met carbid?
Carbid is ook een beproefd middel om ongedierte in je tuin te verjagen. In de zomer en in het voorjaar komen er veel mollen voor in een tuin. Mollengangen en molshopen kunnen het gazon en de bloemenperken beschadigen; ze kunnen zelfs een enorme ravage aanrichten. Een mol is eigenlijk een onschuldig beestje: een mol heeft geen flauw idee wat hij aanricht boven de grond, hij is namelijk alleen bezig met leven. Je kunt een mol diervriendelijk verjagen met carbid. Je dient hiervoor de mollen carbid te gebruiken. Mollen carbid bestaat uit kleine brokjes steen met een penetrante geur. Deze geur komt vrij als je er water bijvoegt. Je kunt de brokjes in de molshopen strooien en vervolgens de molshoop afdekken met een tegel of deksel. Het werkt het beste als je het in de hoofdgang neergelegd. De overheersende geur gaat zich verspreiden door de mollengang. Een mol heeft goede reuk en kan deze geur niet waarderen. Ze kruipen weg en slaan hierdoor op de vlucht. De mol wordt door deze bestrijding niet gedood. Carbid kopen om mollen te bestrijden, zorgt er ook voor dat de natuur geen schade ondervindt aan deze manier van bestrijden.