...

Hip met je houthakkersoverhemd of flanellen shirt

Ze liggen tegenwoordig weer overal in de schappen en in het straatbeeld ontsnap je er ook niet aan. Houthakkersoverhemden, de flanel overhemden voor mannen, zijn terug helemaal in. De keuze is dan ook ruim en vrijwel elk type man kan wel een houthakkersoverhemd vinden in een patroon en kleur die bij hem past. Maar doordat de keuze zo uitgebreid is kan het moeilijk kiezen zijn. Hoe weet je welke kleur goed bij jou past? Wat zijn klassiekers en wat zijn de klassieke fouten bij het dragen van een flanellen overhemd? In een vorig artikel bespraken we reeds de typische groene en roodzwarte overhemden, laten we dit keer dus eens wat minder klassieke kleuren onder de loep nemen.

Zwarte flanellen overhemden

Hoewel zwart een klassieke kleur is zien we op straat niet vaak mannen die zich in een effen zwart houthakkershemd (eventueel met een discreet patroon) durven vertonen. Nochtans is dit in de herfst en winter een goede kleur voor de wat dikkere houthakkershemden die je in dat seizoen draagt. Vind je effen zwart toch iets te zwaar op de hand? Dan kun je een zwart/blauw combinatie proberen die er minder ‘blokhut’ en meer ‘Starbucks’ uitziet. Bij Kronstadt hebben ze bijvoorbeeld enkele mooie exemplaren.

Kies je die blokhut-look of juist niet?

Misschien moeten we dat punt even verder bespreken. Houthakkersoverhemden waren oorspronkelijk inderdaad de keuze bij uitstek voor mannen met stoere buitenberoepen zoals jagers, cowboys, landbouwers enz. Het soort houthakkershemden dat zij droegen (en dragen) is voor andere mannen enkel geschikt voor kampeervakanties in de natuur of… de blokhut. Je kunt zulke hemden niet echt in een stedelijke omgeving dragen want je ziet aan de textuur, de kleuren en de afwerking vaak dat het echte werkkledij is.

Daarmee zeggen we niet dat je geen knipoog naar dit soort buitenhemden mag maken met je houthakkersoverhemd voor op kantoor. Kies dan bijvoorbeeld wel één van de klassieke kleuren (of zelfs effen zwart, zie hierboven) maar zorg voor een overhemd met een perfect verzorgde afwerking en draag er dan een mooi paar loafers onder samen met een stoere maar verzorgde broek (liefst jeans natuurlijk).

Grijs, niet saai

Een heel veelzijdige kleur is grijs, ook al denken veel mannen dat het een wat saaie kleur is. Toch kan het mooi staan zo’n grijs houthakkersoverhemd of flanel overhemd. Met een paar zandkleurige chino’s bijvoorbeeld en een paar mooie maar stoere boots. Het leuke van het grijze overhemd is dat dit net een tikje chiquer staat dan datzelfde overhemd in een echte kleur. Hierdoor kun je je grijze houthakkersoverhemd dus ook dragen op smart casual gelegenheden!

En waarom niet bruin?

Een kleur die vaak vergeten wordt als optie is bruin. Zeker als de herfst aanbreekt past dit hemd mooi bij het decor dat de natuur vormt nochtans. En heel veel mensen associëren bruin ook met een soort warme gezelligheid. Voor professioneel gebruik is bruin trouwens ook geschikt want het heeft dezelfde ‘deftige’ uitstraling als grijs bijvoorbeeld. Contrasteer het bruin wel liefst met zwart, eerder dan met blauw. Een blauwe jeans met een bruin overhemd is niet altijd een geslaagde combinatie, al kan het met bepaalde kleurtinten wel.